Místo kruháče biotop. Šumperk to myslí vážně

ŠUMPERK – Doby, kdy byl z každého kruhového objezdu kdekdo paf, jsou dávno pryč. Dnes města řeší, jak rondely zatraktivnit, aby byly nejen snadno průjezdné, ale aby také hezky vypadaly. Šumperk uspořádal výtvarnou soutěž, která řeší podobu prvního kruháče směrem od Bludova. Vítězný návrh oplývá zelení.

Takto může do budoucna vypadat kruháč nedaleko šumperského hřbitova. Foto: red

„Musíme se dohodnout s autory návrhu na jeho praktickém fungování, což bude klíčové pro rozhodnutí, zda se realizuje právě tento projekt nebo jiný z oceněných. Uvažujeme o drobných úpravách, avšak základní myšlenka by měla zůstat nedotčena,“ uvedl Miroslav Adámek, starosta Šumperka. 

Do výtvarné soutěže se přihlásilo několik ateliérů – všechny měly jedno zadání, a to udělat z nudného kruháče takový, který bude reprezentovat Šumperk coby bránu Jeseníků. Své návrhy zaslalo 28 soutěžících plus dorazilo dalších osm nesoutěžních návrhů ze šumperské průmyslovky. První místo získal projekt, který počítá s tím, že centrum kruhové křižovatky vyplní biotop – tedy tráva, zeleň, stromy a ptáci.

Kreativitu návrhů brzdí dráty

„Hlavní přínos soutěže byl pro vedení města v tom, že dorazilo velké množství kvalitních návrhů se zcela rozdílnými přístupy – umělecké instalace, architektonická, ale i krajinářská řešení,“ uvedl Karel Hošek, místostarosta města.

Kreativu umělců při tvorbě návrhů přibrzdila skutečnost, že poblíž kruhového objezdu vedou dráty vysokého napětí, kolem kterých energetici drží ochranné pásmo.    

Všechny návrhy si mohou lidé prohlédnout až do 3. listopadu v šumperském kulturáku.

 




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

VSTUP DO DISKUZE



INZERCE
Džemfest
INZERCE
Džemfest