Balíka platí ODS a bydlí v Brně, Adámek má víc funkcí než japonská kalkulačka. Finále kampaně povolilo stavidla lidové tvořivosti a vtipům

OKRES – Ačkoli oba kandidáti do druhého kola senátních voleb svoje kampaně kvůli povodním omezili, na sociálních sítích jede předvolební souboj naplno. Příznivci Stanislava Balíka i Miroslava Adámka se snaží svoje protivníky zesměšnit a ke slovu přišla i tradiční lidová tvořivost a proslulý český smysl pro humor. Třeba ve formě různorodých grafik, které kolují po internetu.

Finalisté boje o senátorské křeslo jsou terčem vtipů. Foto koláž: fb/rej

„A není to málo, Mirku Adámkoviči,“ ptá se na fotomontáži režisér Zdeněk Svěrák kandidáta do Senátu Miroslava Adámka v narážce na skutečnost, že Adámek kromě toho, že kandiduje do horní komory parlamentu, vykonává i funkci starosty Šumperka. Po svém případném zvolení by tak měl dvě funkce, stejně jako doposud. Další vtip radí lidem, aby zvolili Balíka a pomohli tak Adámkovi dělat práci starosty na 100 %. 

Ani kritici Stanislava Balíka nezahálejí. Vyčítají mu, že pracuje a bydlí v Brně a na Šumpersko jen občas dojíždí. Legraci si dělají také z jeho údajné politické nezávislosti, přitom Balíkovi podle jeho transparentního účtu na kampaň poslali statisíce korun Občanská demokratická strana a Lidovci. Na sociálních sítích se rovněž objevily původní Balíkovy příspěvky na sociálních sítích, ve kterých lidem radí, aby volili koalici SPOLU, a zvláště Petra Fialu, kterého považuje za výborného premiéra i kamaráda. Přitom Fialova vláda se potýká s rekordní nedůvěrou veřejnosti.

Lidé mohou rozhodnout v pátek a v sobotu

Příznivci obou finalistů své favority brání. Na kritiku, že politolog Balík dlouhodobě bydlí v Brně odpovídají, že starosta Adámek také před komunálními volbami bydlel ve Vikýřovicích a ne v Šumperku. Zastánci Adámka zase na zesměšňování kumulace funkcí reagují tím, že sám profesor Balík měl prohlásit, že v případě zvolení senátorem se práce na vysoké škole v Brně také nevzdá.    

Druhé kolo senátních voleb se uskuteční už tento pátek 27. září a sobotu 28. září. Volební lístky dostanou lidé až přímo ve volebních místnostech. První kolo vyhrál Miroslav Adámek, ale jen o čtyři procenta hlasů, když se na něj Stanislav Balík dokázal v závěru sčítání dotáhnout. Rozdíl mezi oběma soupeři činil jen zhruba devět set hlasů. Rozhodující pro druhé kole voleb může být volební účast.

Lidé si dělají legraci z tvrzení Stanislava Balíka, že je nezávislý kandidát. Podle výpisu z transparentního účtu mu kampaň platí Občanská demokratická strana a KDU-ČSL.

Scénou ze slavného filmu Jára Cimrman ležící, spící si lidé dělají legraci z kumulace funkcí Miroslava Adámka. Ten chce dělat na plný úvazek starostu i senátora.

Další vtípek na adresu Stanislava Balíka připomíná, že pracuje a bydlí v Brně. 

Satirická koláž radí lidem, aby starostovi Adámkovi ulehčili život a mohl se věnovat jenom jedné práci.




INZERCE
SPEA SPEA


INZERCE
Kickbox K1
INZERCE
Auto _ Kubíček