Propadák vládních stran. Volby drtivě vyhrálo ANO

OKRES – Volby do zastupitelstva Olomouckého kraje na Šumpersku i v celém kraji drtivě vyhrálo hnutí ANO. V šumperském okrese získalo více než 42 procent hlasů. Porážku utrpěly vládní strany, například Piráti se do zastupitelstva nedostali vůbec, ačkoli dosud ve vedení kraje byli. Do druhého kola senátních voleb na Šumpersku a Jesenicku postupuje Miroslav Adámek a Stanislav Balík.

Uplynulý volební víkend rozhodl o novém složení krajského zastupitelstva a také určil dva finalisty v boji o senátorské křeslo za Šumpersko a Jesenicko. Foto: fb

„Rád bych poděkoval všem, kteří nám dali svůj hlas. Je to krásný výsledek a zároveň i velký závazek. Chceme postavit stabilní a hlavně akceschopnou koalici,“ uvedl Ladislav Okleštěk, lídr kandidátky ANO v Olomouckém kraji. 

Solidní podporu získali od voličů Starostové – zhruba patnáct procent. Tratila ODS, která na Šumpersku dostala jen osm procent, koalice Spojenci 24 obdržela v našem regionu deset procent, Piráti bezvýznamných 2,6 procenta. Do krajského zastupitelstva se probojovala SPD a také koalice Stačilo! Volební účast byla necelých 33 procent.

Ihned po volbách začala vyjednávání o budoucí krajské koalici. Nejsilnější postavení má hnutí ANO. To sice vyhrálo volby i před čtyřmi lety, jenže tehdy ho na vedlejší kolej odstavila koalice tvořená sedmi menšími stranami. Takový scénář už letos téměř není možný – ANO může vytvořit krajskou koaliční vládu téměř s kýmkoli. Ve volbách získalo 26 mandátů, pro složení krajské vlády mu stačí 28 mandátů. Šance, že se do vedení kraje po čtyřech letech vrátí Ladislav Okleštěk, tak jsou velmi vysoké.

Druhé kolo za týden

Druhé kolo senátních voleb, které se v části Šumperska a na celém Jesenicku uskuteční 27. a 28. září, bude patřit Miroslavu Adámkovi a Stanislavu Balíkovi. Právě tito dva kandidáti postoupili z prvního kola senátních voleb, když za sebou nechali Vladimíra Hoška. Rozdíl mezi finalisty je nepatrný. Adámek dostal 48 procent hlasů a Balík 44. Dlouho to vypadalo, že by se Adámek mohl stát podruhé senátorem už v prvním kole, nakonec mu k tomu chyběla necelá dvě procenta. 



INZERCE
SPEA SPEA

VSTUP DO DISKUZE



INZERCE
Kickbox K1
INZERCE
Auto _ Kubíček