Zkáza Hanušovic. Šumperk měl štěstí

OKRES – V šumperském okrese pravděpodobně nenajdete město, které by povodeň více zpustošila. Řeč je o Hanušovicích, kde se stéká řeka Morava a Branná. V neděli dopoledne se tam protrhla hráz, která měla lidem zajišťovat bezpečí a během deseti minut se město ocitlo pod vodou. Šumperku se očekávaná povodňová vlna z Desné vyhnula.

Hanušovicemi se prohnala větší povodeň než v roce 1997. A brala všechno, co jí přišlo do cesty. Škody budou astronomické. Foto: hzs

„Bylo to strašně rychlé. Město se změnilo v jednu řeku, ne stojatou, ale dravou. Proud byl mezi domy tak silný, že se k lidem nemohli dostat ani záchranáři na člunech,“ popsal dramatickou situaci Marek Kostka, starosta Hanušovic. 

Nebýt protržené hráze, mohly Hanušovice z krizové situace vyjít bez větších problémů. Takto utrpěly tvrdou ránu – pod vodou se během povodně ocitly až stovky domů, ve městě nefunguje elektřina, internet, mobilní signál naskočil až v neděli večer. Očekávají se potíže s dodávkami pitné vody, pochopitelně nefunguje ani kanalizace.

Desná Šumperk ušetřila

Hanušovická radnice přitom právě teď investovala milióny korun do rekonstrukce Hlavní ulice. Na místě teď zůstaly zatopené bagry, stavební technika a nákladní auta. Škody budou astronomické.

V Šumperku se podařilo udržet řeku Desnou v korytu, i když hrozila vylitím a byla na nejvyšším stupni povodňové aktivity. „Díky tomu máme jenom menší škody,“ uvedla po zasedání krizového štábu místostarostka Eva Kostelecká.

 




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

VSTUP DO DISKUZE



INZERCE
Kickbox K1
INZERCE
Auto _ Kubíček