Šumperk čeká na povodňovou vlnu. Loučná na katastrofu

OKRES – Šumperská radnice upozorňuje obyvatele domů v okolí řeky Desné, aby se připravili na evakuaci. Záplavová vlna má podle aktuálních informací přijít v noci. Kritická je situace také v Loučné nad Desnou, kde se bojí katastrofického scénáře. První evakuace se už uskutečnily v Hanušovicích.

Záchranáři jsou v pohotovosti. Řeka Desná má kulminovat v noci ze soboty na neděli a přinést další zvýšení vodní hladiny i do Šumperka. Foto: izs

„Situace je opravdu vážná, předpověď katastrofická. Obáváme se hromadné nucené evakuace v nočních hodinách,“ informoval obyvatele obce prostřednictvím sociálních sítí obecní úřad v Loučné nad Desnou. 

Desná má kulminovat v noci a přinést další zvýšení vodní hladiny i do Šumperka. Tamní radnice už s dočasným vysídlením některých ulic počítá.

„V průběhu následujících hodin se očekává příchod povodňové vlny s možností vylití řeky Desné ze svého koryta. Vyzýváme všechny občany, kteří žijí v nebezpečných záplavových oblastech, aby neprodleně přijali evakuační opatření,“ uvedl Bohuslav Vondruška, mluvčí šumperské radnice.

Město Šumperk má pro obyvatele připraven jeden tisíc pytlů s pískem. Více informací sdělil starosta města Miroslav Adámek a ředitel městské policie Martin Pelnář ZDE

V Hanušovicích evakuovali dvacet osob

Kolem šesté hodiny odpoledne už evakuovaly také Hanušovice, konkrétně místní část Potůčník.

„Jako provizorní evakuační centrum slouží náš kulturní dům. V první etapě jsme evakuovali zhruba dvacet osob,“ uvedl Marek Kostka, starosta Hanušovic.

Evakuované domy hlídá policie, do zaplavených částí města a obcí je navíc zakázán vstup lidem, kteří tam nemají trvalé bydliště.




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

VSTUP DO DISKUZE



INZERCE
Kickbox K1
INZERCE
Auto _ Kubíček