Šumpersko se připravuje na nejhorší. Řeky teprve začnou prudce stoupat

OKRES – Předpovědi meteorologů se bohužel naplňují, a leckde dříve, než se čekalo. Například na Jesenicku už v sobotu 14. září ráno zatopila rozvodněná řeka Bělá některé domy. Na dalších místech šumperského a jesenického okresu se bude situace ještě zhoršovat. Překročení nejvyššího povodňového stupně se očekává v sobotu večer s tím, že voda by měla opadat až v neděli. V textu najdete odkaz na hodinovou hydrologickou předpověď, kde můžete vidět, jak a kde budou řeky kulminovat.

Ve dne i v noci hasiči plní pytle s pískem, které jsou v boji s vodou velmi účinné. Foto: izs

„Hasiči Olomouckého kraje a šumperští hasiči jsou v plné pohotovosti. Probíhají přípravy na řešení případných krizových situací, včetně přípravy pytlů s pískem,“ uvedl Miroslav Adámek, starosta Šumperka.  

Řeka Bělá na Jesenicku vystoupala na třetí povodňový stupeň dřív, než předpovědi avizovaly. Morava a Desná se má v regionu dostat na nejvyšší hladinu v noci ze soboty 14. na neděli 15. září.

Hydrologickou předpověď můžete sledovat ZDE.

Stejné nebezpečí, jiná situace

Ačkoli z pohledu meteorologické situace se příčiny letošních záplav shodují s katastrofou, která Moravu postihla v roce 1997, letošní stav se podstatně liší v připravenosti regionu na povodně. Už několik dní jsou v pohotovosti stovky hasičů, záchranářů i policistů, zasedají povodňové komise a o hrozícím nebezpečí tentokrát lidé vědí předem.

„Už během středy jsme rozhodli o navýšení početních stavů na jednotlivých stanicích i na krajském operačním a informačním středisku. Jsme v kontaktu s vedením kraje v rámci povodňové komise, komunikujeme s jednotlivými samosprávami i povodňovými komisemi, v nichž zasedají naši příslušníci,“ potvrdila Lucie Balážová, mluvčí hasičů.

Ve hře jsou evakuace

V případě, že se naplní nejčernější scénáře a voda zatopí obydlené oblasti, může dojít na evakuace osob. Ty nařizují složky integrovaného záchranného systému, ale i starostové dotyčných obcí. Opuštěná místa pak budou uzavřena a pohlídá je policie, aby se předešlo rabování. Jak si nachystat evakuační zavazadlo a snížit následky povodní na majetku radí lidem ZDE.




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

VSTUP DO DISKUZE



INZERCE
Kickbox K1
INZERCE
Auto _ Kubíček