Modeláři berou Šumperk útokem. Přijedou i s tanky!

ŠUMPERK – Už první ročník šumperského Modelfestu v roce 2018 překvapil velkým zájmem návštěvníků, když téměř do posledního místa zaplnili vlastivědné muzeum. Letos se bude v místním kulturním domě konat už šestý ročník a poprvé ve dvoudenním formátu od 7. do 8. září. Na co se těšit tentokrát? Jak modeláři cestují v čase a proč letos museli měřit bránu šumperského muzea? I tohle se dozvíte v následujícím rozhovoru s Markem Zindulkou, který akci za zdejší modelářský klub organizuje.

Marek Zindulka, organizátor Modelfestu společně se svojí rodinou. Foto: red

Proč jste se letos rozhodli udělat soutěž dvoudenní? 

Byl to trošku bláznivý nápad, ale nakonec jsme do něho šli. Je to proto, že k nám jezdí hodně modelářů z ostatních koutů Česka i ze zahraničí, a jet sem jenom na otočku, je prostě škoda. Navíc se soutěž zaryla do podvědomí i Šumperákům. Tak jsme si řekli, že když bude soutěž dvoudenní, bude to lepší pro modeláře i pro lidi, kteří se na modely přijdou podívat. A my budeme mít více času na hodnocení.

Odkud přijedou nejvzdálenější hosté? 

Máme přislíbenou účast z Argentiny, Slovinska, Srbska, Itálie možná dorazí i zástupce z Chorvatska.

Co se na modelech vlastně hodnotí? 

Čistota stavby, jak se povedlo udělat patinu, a pokud jde o diorámu, tedy znázornění nějaké situace, tam se zaměřujeme i na to, jak odpovídá historickému kontextu. Jestli mají vojáci v zákopech správné uniformy, přilby a podobně.

Takže musíte mít spoustu technických, ale i historických znalostí… 

To sice ano, ale na druhou stranu si můžete postavit, co chcete. Teď třeba pracuji na diorámě, která nemá žádný historický kontext. Jmenuje se „Však počkej, až vás chytne porybnej.“ Na modelařině je krásné právě to, že si můžete vzít nějakou vzpomínku, třeba z dětství a převést ji do 3D podoby. Vlastně ji tím oživíte.

Takže si můžete postavit třeba diorámu toho, jak jste měl první rande? 

Můžete vymodelovat opravdu cokoli. Můžete si vzít jakoukoli emoci, zážitek a přetvořit ho do modelu. Model, a dioráma zvlášť, má to kouzlo, že vás dokáže přenést zpět v čase. Nebo naopak do budoucnosti.

Kolik letos očekáváte modelů? 

Vloni jich bylo 950. Letos doufáme, že jich bude okolo 700 až 800. A když bude větší číslo, tak jak to bylo minulý rok, bude to skvělé. Jako vždy budou modely aut, letadel, figur, vojenské techniky, lodí, diorám...

A co nabídne doprovodný program? 

Opět se předvedou vojáci v historických uniformách, prezentovat se bude také šumperský aeroklub, máme přislíbené, že dorazí historické tanky včetně toho, který bojoval v Pražském povstání.

Ale do kulturáku s tankem nevjedete, že ne? 

Menší část techniky bude vystavena v prostoru kolem parku před kulturákem, větší část pak v areálu Pavlínina dvora. Je pravda, že jsme museli měřit rozchod brány muzea, abychom měli jistotu, že tanky projedou.

Proč tohle všechno děláte? 

Má to několik důvodů. Náš klub se takto snaží popularizovat modelářství. Také chceme, aby o sobě modeláři věděli, protože hodně lidí staví modely po večerech doma, ale do žádných klubů nechodí. A hlavně chceme k modelaření přitáhnout i další lidi. V budoucnu bychom chtěli k současnému modelářskému klubu zřídit i stejný klub, nebo spíš kroužek pro děti. A posledním důvodem je, že mě pořádání této akce moc baví.

Spíte dobře?  

(Smích). Je pravda, že těch starostí je opravdu spousta. Ale věřím, že to všechno má smysl. Chtěl bych také poděkovat všem lidem, městu Šumperk a sponzorům, kteří nám s Modelfestem pomáhají. Bez nich by to nešlo. Nejvíc bych chtěl ale poděkovat své ženě a synovi, že mi poskytli zázemí a maximálně mi pomáhají. Bez nich bych už soutěž nedělal.



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

VSTUP DO DISKUZE



INZERCE
Kickbox K1
INZERCE
Auto _ Kubíček