Lidé v Hanušovicích dostali čipy. Město mluví o revoluci

HANUŠOVICE – Revoluci v odpadovém hospodářství spustilo město Hanušovice. Projekt Třídíme – šetříme má za cíl přenést na lidi odpovědnost za to, kolik zaplatí za svoz odpadu. Město k tomu využije očipované popelnice. Poctivci, kteří budou dobře třídit, ušetří na poplatcích za odpad. Kdo třídí špatně nebo vůbec, zaplatí víc.

Radnice si pořídila popelářský vůz, na jehož stupačky a za volant nastoupili místní lidé. Foto: rejdakce

„Je to taková malá revoluce v odpadovém hospodářství. Popelářský vůz při vývozu popelnice načte její čip, data se uloží do systému a ten je zpracuje. Co občan vyhodí, to také zaplatí, protože popelnici má pod svou kontrolou – je uzamčená,“ vysvětluje Marek Kostka, starosta Hanušovic. 

Princip je jednoduchý – obyvatelé Hanušovic, kteří budou poctivě třídit, vyprodukují méně netříděného odpadu. Právě jeho množství budou čipy monitorovat. Na tříděný odpad dostali občané nádoby, kam mohou ukládat papír, sklo nebo plasty.

Chataři mají utrum

„V případě bytových domů se bude mezi nájemníky rozpočítávat obsah větších kontejnerů na směsný odpad. Nádoby budou uzamčené a lidé od nich dostanou klíčky. Jde o to, aby si sem neukládali odpadky chataři, kteří městem projíždí. To se občas stávalo,“ dodal starosta Kostka.

První velkou změnu v odpadovém hospodářství si Hanušovice prosadily už před dvěma roky. Tehdy jim svozová firma natolik zvýšila poplatky za vývoz popelnic, že město bouchlo do stolu a rozhodlo se jít vlastní cestou. Následně si radnice pořídila popelářský vůz, na jehož stupačky a za volant nastoupili místní lidé. Vznikla tak nová pracovní místa a radnice ještě ušetřila.




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

VSTUP DO DISKUZE



INZERCE
Kickbox K1
INZERCE
Hlas pro náš kraj