Pomozte spočítat čápy a čápata

OKRES – Víte, jak poznáte dospělého čápa od mladého, když jsou stejně velcí? Pokud ne, čtěte dál. Ornitologové vám prozradí zajímavý tip a na oplátku jim můžete pomoci čápy na Šumpersku a Jesenicku spočítat.

Čapí hnízda můžete sledovat on-line. Kamery hnízdící pátky nijak neruší. Naopak, leckdy se zdá, že si čápi svoji mediální pozornost užívají. Foto: rejdakce

„Mláďata jsou už velká jako jejich rodiče a rozeznat je můžete pouze podle zbarvení a délky zobáku. Mladí čápi mají kratší zobák zbarvený černě, dospělí ho mají delší a červený,“ vysvětlil Jiří Šafránek, ornitolog a ochránce přírody.  

Přesně takhle poznáte třeba mladé čápy, kteří hnízdí na komínu ve Starém Městě. Pozorovat je můžete pomocí webové kamery ZDE. Hnízdo je v areálu společnosti Probio.

Veřejnost se může zapojit 

Ornitologové registrují v Česku na patnáct set hnízd čápa bílého. Jejich monitoring nemůžou sami stihnout, a tak prosí o pomoc veřejnost. Ta může počítat mláďata, sledovat obsazenost hnízd a monitorovat další důležité údaje.

„Seznam všech čapích hnízd najdete na webu České společnosti ornitologické http://www.birdlife.cz/capi/. Do databáze můžete vložit i aktuální fotografie hnízd nebo tam zadat zcela nové hnízdiště, které ještě není v evidenci,“ dodává Šafránek.




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

VSTUP DO DISKUZE



INZERCE
Kickbox K1
INZERCE
Hlas pro náš kraj