První samoobslužná hospoda slaví dva roky. A prosperuje

HANUŠOVICE – Navzdory obavám škarohlídů se má první samoobslužná hospoda v Hanušovicích k světu. Pivo i nealko si v ní hosté čepují sami, stejně tak si už mohou vybrat i obědové menu. Hospodu provozuje zdejší radnice, která ji tak zachránila před zánikem. Lidé, kteří se chovají ke svému městu hezky, mají pivo se slevou.

V Hanušovicích si pivo i nealko načepujete sami. Samoobslužná hospoda nabízí také obědy. Foto: red

„Občané, kteří nemají vůči městu žádný dluh a včas platí městské poplatky, si mohou na radnici koupit čip a na pivo i ostatní prodávaný sortiment mají slevu. Návštěvníci města a turisté můžou u samoobslužného pultu zaplatit platební kartou,“ vysvětluje Marek Kostka, starosta Hanušovic. 

Samoobslužnému provozu Formanky kritici nevěřili. Dnes se v hospodě prodá denně kolem stovky obědů a každý měsíc si lidé vytočí zhruba patnáct sudů piv. Součástí restaurace je i penzion, který se město rozhodlo rekonstruovat, aby navýšilo lůžkovou kapacitu ve městě pro turisty, kteří Hanušovicemi projíždí.

Republikový unikát?

„Výhoda naší hospody je, že mimo dobu obědů je hospoda plně samoobslužná a odpadají vysoké mzdové náklady, kvůli kterým spousta jiných hospod zavírá. Takhle se nám podařilo naši hospodu, a v podstatě i komunitní místo, zachránit,“ dodal starosta Kostka.

Samoobslužná Formanka je zatím v Olomouckém kraji, a možná i v celém Česku, unikátem. Už brzy by se ale k Hanušovicím mohly připojit také další města a obce, kde hrozí zavření hospody. Nedávno si Formanku přijela prohlédnout početná delegace starostek a starostů včele se senátorem Markem Ošťádalem.

 




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

VSTUP DO DISKUZE



INZERCE
Džemfest
INZERCE
Džemfest