Kde jsou davy turistů a kde je prázdno? Návštěvníky Jeseníků sledují čidla

OKRES – Na šedesáti místech v celém Česku sledují automatické sčítače návštěvnost chráněných krajinných oblastí nebo parků. Týká se to i Jeseníků a Králického Sněžníku. Kromě zařízení, která provozuje Agentura ochrany přírody a krajiny se teď do podobného projektu pustilo i Jeseníky - sdružení cestovního ruchu.

S turisty, respektive s jejich velkých počtem, už začíná být na horách problém. Foto: red

„Z patnácti profilů sledovaných po dobu nejméně deseti let jsou jen tři, kde je celkový trend klesající. Naopak nejstrmější nárůst zaznamenaly sčítače na Králickém Sněžníku. Tam byla návštěvnost vloni rekordní a souvisí s otevřením nové polské rozhledny. Zatímco v roce 2012 tudy prošlo zhruba 30 tisíc návštěvníků, vloni jich bylo téměř 80 tisíc,“ informoval Ondřej Vítek z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.  

Sčítače jsou také v okolí Bílé Opavy a na dalších vyhlášených místech Jeseníků. Mnoho jich dnes už trpí takzvaných overturismem – tedy přemírou turistů.

Kdy vyrazit na výlet

Aby se návštěvníci nejatraktivnějších turistických lokalit v Jeseníkách nemuseli mačkat ve frontách, rozjelo Jeseníky-sdružení cestovního ruchu nový projekt. Ten pomocí webové aplikace a sčítačů návštěvnosti vyhodnocuje, kdy je na kterých místech nejvíce lidí. Cestovatelům to umožňuje naplánovat výlet tak, aby se vyhnuli davům.

„Na dvanáct míst jsme nainstalovali sčítače, které on-line a na základě vyhodnocených dat poskytnou turistům zprávu o tom, kdy je vhodné konkrétní lokalitu navštívit co do počtu osob či dne v týdnu,“ dodal Tomáš Rak, ředitel Jeseníky – Sdružení cestovního ruchu.

Web běží na adrese https://online.jeseniky.cz/.




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

VSTUP DO DISKUZE



INZERCE
Kickbox K1
INZERCE
Hlas pro náš kraj