Hlas pro náš kraj. O hlasy voličů se uchází kandidátka plná zvučných jmen

Do volebního klání letošních krajských voleb vstoupil nový silný hráč - Hlas pro náš kraj. Jedná se o koalici dvou subjektů, a to politického hnutí Společně pro kraj a Sociální demokracie. Kandidátku povede do voleb vysokoškolský učitel Pavel Šaradín, jenž působí na Univerzitě Palackého, na druhém místě je primářka Transfuzního oddělení Fakultní nemocnice Olomouc Dana Galuszková. Koalice si vytyčila čtyři prioritní oblasti: jsou jimi vzdělávání, zdravotnictví a sociální služby, inovace a kvalita života.

Hlas pro náš kraj nabízí řadu zkušených a úspěšných osobností. Kandidátku vede do voleb vysokoškolský učitel Pavel Šaradín a primářka Fakultní nemocnice Olomouc Dana Galuszková. Foto: hpk

V první desítce kandidátky je sedm lokálních politiků ze všech okresů Olomouckého kraje, například starostka Loštic Šárka Havelková Seifertová, místostarostka a právnička Velké Kraše Šárka Zapletalová či starosta Bochoře Tomáš Volek. „Koaliční kandidátka spojuje zkušené politiky z regionu, kteří několikrát úspěšně prošli volbami a mají obrovskou podporu mezi lidmi, lokálních osobností a odborníků z různých oblastí, od zdravotnictví, vzdělávání, bezpečnost až po zemědělství a výzkum. Vycházeli jsme z toho, že krajská samospráva má blízko k občanům a měla by koordinovat a garantovat rozvoj kraje, být aktivní ve všech oblastech a pomáhat obecním samosprávám,“ sdělil lídr kandidátky Pavel Šaradín.

Mnohé problémy jsou přehlíženy

Hlas pro náš kraj připravil komplexní program, který je rozdělen na dvě části. První se věnuje čtyřletému volebnímu cyklu a druhá, dlouhodobá, rozvoji kraje v delším časovém úseku. Všechny části programu jsou podloženy daty a formulovány tak, aby byly realistické a splnitelné. „Mnohé problémy jsou v kraji přehlíženy, politická reprezentace si s nimi neví rady. Například nenašla recept na vylidňování, vždyť mezi lety 2000 a 2050 přijde kraj přibližně o 80 tisíc lidí. To se dotkne zejména venkova. Promyšleným koncepčním přístupem chceme tento negativní trend zastavit,“ uvedla Šárka Zapletalová. „V některých oblastech chybí přístup k internetu, náš kraj patří v tomto směru k nejhorším. Přitom internet má vliv na kvalitu života i produktivitu,“ doplnila Zapletalová.

Mezi programovými cíli se objevují zajištění přístupu ke zdravotnictví, což se týká zejména severu kraje, zkvalitnění vzdělávání a jeho koordinaci napříč krajem. Za důležitou kandidáti považují pomoc většině území v regionu, které má horší kvalitu života, bohužel srovnatelnou například  některými strukturálně postiženými regiony Ostravska. Kraj by měl být aktivnější v podpoře bydlení a opravě silnic, které jsou v mnoha lokalitách v havarijním stavu. Podrobný program bude zveřejněn před začátkem horké fáze volební kampaně, tedy v srpnu.

Cílem je 10 procent hlasů

Cílem kandidátní listiny je zisk 10 procent hlasů. Volební kampaň bude stavět na silném programu a osobnostech. V první desítce se nachází osm žen a dva muži, kromě zmíněných pěti kandidátů je mezi nimi zastupitelka Libiny Lada Cinegrová, ředitelka MŠ Zeyerova v Olomouci Eva Kroutilová, zastupitelka a středoškolská učitelka Monika Mackovíková, obchodní manažerka a zastupitelka Kojetína Ilona Veverková a ekonomka a zastupitelka Němčic nad Hanou Jana Oulehlová.



INZERCE
Mrkni na reality Mrkni na reality

VSTUP DO DISKUZE



INZERCE
Radio Haná
INZERCE
TV Morava