Místostarosta Karel Hošek jako vítěz. Trestní stíhání soud zastavil

ŠUMPERK - Ze tří trestných činů byl obžalován šumperský místostarosta Karel Hošek. Kvůli údajné administrativní chybě při vypořádání dotace na prostupné zaměstnávání lidí na Hanušovicku mu hrozilo osm let odnětí svobody a mnohamiliónová pokuta. Olomoucký krajský soud dnes rozhodl o zastavení trestního stíhání v celém rozsahu.

Místostarosta Šumperka Karel Hošek může slavit. Soud zastavil jeho trestní stíhání. Foto: fb

"S koaličními partnery jsme ctili presumpci nevinny. Osobně jsem byl přesvědčený, že se celá věc vysvětlí, pan místostarosta Hošek pracuje spolehlivě a v administrativních záležitostech je velmi pečlivý. Osobně jsem si neuměl představit, že by udělal nějaký dotační podvod. Jsem rád, že tuhle nepříjemnost máme za sebou a těším se na další spolupráci s Karlem," uvedl starosta Šumperka Miroslav Adámek.    

Trestní stíhání se týkalo Hoškova předchozího zaměstnání v Místní akční skupině Horní Pomoraví (MAS), kde byl v letech 2017 až 2019 manažerem projektu na prostupné zaměstnávání dlouhodobě nezaměstnaných na Hanušovicku. Součástí projektu byly mimo jiné kurzy na obsluhu křovinořezů. Karel Hošek měl podle obžaloby ve čtyřech případech dodatečně dopsat do potvrzení o zdravotní způsobilosti účastníků kurzu datum vystavení. V jednom případě měl navíc do dokumentu napsat, že účastnice kurzu je zdravotně způsobilá, ačkoli si byl podle obžaloby vědom opaku, což se během soudu nepotvrdilo. K falzifikaci dokumentů mělo dojít po uzavření projektu při jeho kontrole.

Případ se táhl několik let

Karel Hošek od začátku tvrdil, že je nevinný a upozoňoval mimo jiné na to, že jako manažer MAS Horní Pomoraví pomohl dostat do regionu více než 4 miliardy korun na dotacích a nikdy žádné pochybení neučinil. 

Případ se táhl několik let. Ve středu 26. června Krajský soud v Olomouci Hoška sprostil obžaloby a vyhověl jeho žádosti na zastavení trestního stíhání. 

"Máme radost, že v Česku spravedlnost funguje a ještě pořád dokáže zvítězit zdravý rozum nad byrokratickou šikanou. Děkujeme všem těm slušným lidem, kteří ctili presumpci neviny a nezneužívali Kájovo nesmyslné trestní stíhání v rámci šumperských žabomyších válek. Kájovi moc gratulujeme," napsali krátce po rozhodnutí soudu Šumperáci, politické uskupení, za které Hošek kandiduje.



INZERCE
SPEA SPEA

VSTUP DO DISKUZE



INZERCE
Kickbox K1
INZERCE
Auto _ Kubíček