Místo radnice má být vědecká laboratoř

ZÁBŘEH – Zajímavá diskuze se uskutečnila v úterý 18. června v zábřežském Kině Retro. A retro rozhodně nebyla. Veřejná debata se totiž soustředila na proměnu staré zábřežské radnice v moderní centrum inovací. Město představilo záměr poprvé, diskusi uspořádalo společně s Inovačním centrem Olomouckého kraje (ICOK).

Plánované inovační centrum nabídne pestré využití – od vědy, přes byznys až po veřejnou službu. O všech těchto možnostech mohli lidé diskutovat v zábřežském Retru. foto: red

„Aktuálně jsme se dozvěděli, že projekt prošel přes všechna formální hodnocení a nyní následuje hodnocení věcné a doufáme, že dotaci na jeho realizaci získáme. Počítám, že řádově v měsících bychom se měli dozvědět, jak jsme dopadli,“ uvedl František John, starosta Zábřeha.  

Projekt zahrnuje vybudování prostor pro spolupráci, stavbu konferenčních místností a otevřené vědecko-inovační laboratoře. Výzkumná činnost se zaměří na vliv průmyslu a dopravy na životní prostředí, e-health, autonomní řízení, inteligentní auta a další podobná témata. Diskuze se zúčastnili právě i zástupci místního podnikatelského sektoru.

Investice spolkne 80 milionů

„Hellu každý vnímá jako velkého nadnárodního dodavatele, ale my chceme mít dopad i v mikroregionálním měřítku. Chceme být součástí života v regionu a toho docílíme tak, že budeme spolutvůrci podobných aktivit, jako je tato,“ vysvětlil Pavel Tuček, vedoucí předvývoje a vývoje mohelnického závodu Forvia Hella ČR.

Na mezisektorovou spolupráci pak upozornil Michal Bubeník, manažer ICOK: „Na tomto projektu se ukazuje jedinečná, vzorová spolupráce mezi soukromým a veřejným sektorem, do kterého se zapojila akademická sféra s vědecko-inovačním potenciálem.“

Celkové náklady na přeměnu staré radnice v nové inovační centrum se pohybují okolo 80 miliónů korun, polovinu může pokrýt dotace.




INZERCE
SPEA SPEA

VSTUP DO DISKUZE



INZERCE
Kickbox K1
INZERCE
Auto _ Kubíček