Do Jeseníků se po osmdesáti letech vrací ovce. Pomohou se záchranou vzácného druhu

JESENÍKY – Na svahy mezi Ovčárnou a Petrovými kameny v Jeseníkách se od června vrátily ovce. A společně s nimi i pastevci a jejich psi. Naposledy tam spolupracovali před osmdesáti lety. Spásání luk ovcemi pomůže mimo jiné i vzácným rostlinám, jako je například zvonek vousatý.

Ovce byly na horách vždycky doma. Teď se tam vrací. Foto: aopk

„Volná pastva je nejlepším způsobem péče o horské trávníky, rostliny a živočichy, kteří jsou na nich doma. Pan Figura poskytl zázemí pro pastevce, Lesy ČR a chata Ovčárna pozemky a krajský úřad Moravskoslezského kraje svižně vydal potřebné povolení pro pastvu na lesních pozemcích. Všem patří velký dík,“ uvedl Jindřich Chlapek z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

Odolná a houževnaté ovce

Pastevci, ovce i psi, kteří budou stádo hlídat, mají v nejvyšších částech Jeseníků působit až do konce léta, a to za každého počasí. Pastvu bude provádět spolek Stránské ze Stránského u Rýmařova. „Zvolené plemeno ovcí je valaška, odolná a houževnatá ovce do drsných horských podmínek,“ dodává Jindřich Chlapek.

Ochránci přírody upozorňují návštěvníky Jeseníků, aby si v okolí Ovčárny nechali svoje psy na vodítku – jinak by se mohli dostat do kontaktu s pasteveckými plemeny.




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

VSTUP DO DISKUZE



INZERCE
Radio Haná
INZERCE
TV Morava