Firmy z regionu opouštějí Raiffeisenbank. Kvůli dolaru a Rusku

OKRES – Některé firmy, ale i jednotlivci z celého kraje ruší či zmrazují své účty v Raiffeisenbank, která patří mezi největší finanční ústavy v Česku. Některým vadí její aktivity v Rusku, ostatním hrozba ze strany USA. Spojené státy totiž varovaly, že mohou bance ztížit přístup k dolaru, právě kvůli jejímu angažmá v Rusku.

Někteří klienti Raiffeisenbank v Šumperku převádí peníze ze svých účtů do jiných ústavů. Vadí jim aktivity banky v Rusku. Foto: Rejdakce

„V rámci předběžné opatrnosti a také proto, abychom diverzifikovali rizika, jsme se rozhodli převést peníze z Raiffeisenbank do banky jiné,“ potvrdil Martin Budiš, člen správní rady Podniků města Šumperka.  

Městská firma účet u banky neruší, ale přesouvá peníze jinam. „Jak se situace uklidní, budeme ji dál řešit a budeme opět vybírat nejlepší nabídku pro uložení peněz PMŠ,“ dodal Petr Hasala, předseda správní rady PMŠ.

Kromě PMŠ mění svůj přístup k Raiffeisenbank také jednotlivci. Třeba Karel Š. z Olomouce. „Podnikat v Rusku, a tím pádem ho i sponzorovat, mi v téhle době přijde nechutné. Proto si účet převádím jinam,“ uvedl pro REJ jeden z nespokojených klientů v narážce na obchodní aktivity rakouské banky v Rusku.

Banka: V Rusku nepodnikáme

České zastoupení Raiffeisenbank uvedlo, že národní pobočka banky v Rusku žádné aktivity nemá a že mateřská společnost své působení v Rusku prý zásadně omezila.

„Od vypuknutí války na Ukrajině naše společnost intenzivně pracovala na posouzení všech možností budoucnosti Raiffeisenbank v Rusku. Tyto možnosti jsme posoudili v zájmu akcionářů Raiffeisenbank, včetně odchodu z Rusku. Zavazujeme se dále snižovat naše obchodní aktivity v Rusku,“ uvedla banka.




INZERCE
Mrkni na reality Mrkni na reality

VSTUP DO DISKUZE



INZERCE
AZ Ekotherm
INZERCE
TV Morava