Meteorologové zhodnotili dubnové počasí. Šumpersko přišlo o sluníčko a jabloně

OKRES – Meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu v Ostravě vyhodnotili dubnové klima na Šumpersku. Jak se dalo čekat, bylo tepleji, zato srážky byly tentokrát téměř normální.

Pěstitele ovoce na Šumpersku letos stíhá jedna rána za druhou. Poté, co část sadů zlikvidovali sami kvůli nízké rentabilitě, poničily zbytek stromů mrazy. Jinak byl ale duben teplotně nadprůměrný. Foto: red

„V Šumperku jsme zaznamenali průměrnou měsíční teplotu vzduchu 9,8 °C, tedy o 1,0 °C tepleji než normál. Na Šeráku byla v dubnu průměrná teplota vzduchu 3,9 °C, co jež o 0,7 °C více než průměr,“ uvedli ostravští meteorologové.  

Už zmiňované srážky byly jen lehce nadnormální, konkrétně dosahovaly 107 procent průměru. Co nepotěší, je úbytek sluníčka, který potkal hlavně obyvatele Šumperka, kde v dubnu svítilo jen 162 hodin. Třeba v Javorníku na Jesenicku byla celková doba slunečního svitu o 20 hodin delší.

Mráz zdecimoval úrodu

Uvedené teplotní průměry zahrnují i několikadenní velmi chladnou mrazivou epizodu, kdy teploty na Šumpersku klesly hluboce pod nulu. „Odnesly to hlavně jabloně, které v tu doby nakvétaly,“ zhodnotil důsledky vrtkavého počasí ovocnář Kamil Drbal z Mohelnicka. Právě prudké výkyvy teplot jsou pro stromy nejrizikovější.




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

VSTUP DO DISKUZE



INZERCE
Radio Haná
INZERCE
TV Morava