Transfúzní služba se přestěhovala do moderní budovy. První dárcem byl obří voják

ŠUMPERK - Transfúzní služba v Šumperku v polovině dubna slavnostně zahájila provoz v nových moderních prostorách, které budou sloužit pro odběry krevní plazmy, zpracování transfúzních přípravků i laboratorní analýzy. „Nově navíc budeme mít k dispozici daleko větší prostory, a to jak pro dárce, tak i pro samotné zpracovávání krve a krevních složek, což nám umožní také inovovat přístrojovou techniku,“ uvedl předseda představenstva AGEL Transfúzní služby Václav Kokeš.

Slavnostního otevření moderní budovy se zúčastnila řada významných hostů. Foto: agel

„Ačkoliv se stěhujeme jen několik set metrů od původní adresy, fakticky je to pro nás a naše dárce obrovský posun a nepochybně každý tu změnu pozná. Interiéry jsme pojali méně formálně a spíše než zdravotnické zařízení připomínají kavárnu. Velice se těšíme, až budeme v těchto prostorách společně s našimi věrnými dárci nejen z řad policie, hasičů či studentů,“ dodal Václav Kokeš.

Součástí nových prostor pro dárce je například pult s obsluhou, automat na kávu a vodu, audiovizuální výbava čekárny, klimatizace, připojení na Wifi, vyvolávací kiosek, skříňky pro uschování věcí nebo automatický obouvač návleků. 

Bezpečnější servis pro příjemce transfúze

„Máme kompletně nové moderní vybavení laboratoře virových markerů a laboratoře imunohematologie. Transfúzní přípravky budou pro příjemce transfúze bezpečnější díky novému NAT analyzátoru Panther od firmy Grifols. Také vyšetření dárců budou díky analyzátoru nejen rychlejší, ale přístroj umožňuje testy, které se doposud dělaly ručně, provádět automaticky,“ vysvětluje Michaela Šimečková, vedoucí šumperské laboratoře.

V nové budově od 10. dubna naplno probíhají odběry krevní plazmy a také veškeré zpracovávání krve a krevních derivátů i laboratorní vyšetření.  

Místostarosta mezi pravidelnými dárci 

„Mám radost z toho, že nová transfuzní stanice vznikla, protože objekt tak, jak jsem jej vnímal jako Šumperák, nebyl před rekonstrukcí moc vzhledný. Zaznamenal jsem také boj za zlepšení kvality prostředí pro dárce. Když jsem to tu dnes mohl vidět, obdivuji to, co dokázal AGEL udělat,“ sdělil při oficiálním otevření nových prostor Miroslav Adámek, starosta města Šumperk.

Slavnostní akce se vedle starosty zúčastnila řada dalších významných hostů včetně Karla Hoška, místostarosty města, který patří mezi dlouholeté pravidelné dárce krve i plazmy.  

První odběrový den v nové budově zahájil pravidelný dárce Pplk. Ing. et Ing. Ondřej Kropáček, náčelník oddělení vzdělávání VSŠ a VOŠ MO v Moravské Třebové, který má úctyhodnou výšku daleko přes dva metry.  V roce 2023 přivedl do transfúzní služby nejvíce nových dárců a dlouhodobě podporuje dárcovství krve a plazmy. Společně s ním si první odběrový den nenechalo ujít dalších 34 dárců plazmy.







INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
ZdeInzeruj Sumperk
INZERCE
TV Morava