Vojáci aktivní zálohy cvičili ochranu Dlouhých strání. Obří nádrž může být vážnou hrozbou i zbraní

DLOUHÉ STRÁNĚ - Přečerpávací vodní elektrárna Dlouhé stráně poskytla azyl vojákům aktivní zálohy Krajského vojenského ředitelství Olomouc, kteří v rozhlehlém areálu v rámci cvičení Safeguard 2023 nacvičovali součinnost při řešení mimořádných situací. Hlavním námětem cvičení byla ochrana životně důležité infrastruktury, v tomto případě obří vodní nádrže a jejího technického zázemí.

Ostraha vodní elektrárny dnes o to více rezonuje s aktuální situací na Ukrajině. Foto: Vladislav Sobol

Cvičení se zúčastnila téměř stovka příslušníků aktivní zálohy z Olomouckého kraje. „Záložáci“ vybudovali na příjezdových cestách do elektrárny obranné postavení a kontrolně propouštěcí místa a následně nacvičovali nejrůznější modelové situace, od běžné kontroly přes zamezení pokusu o pronesení zbraní a výbušnin, zadržení podezřelého až po napadení stanoviště nebo vyhlášení požárního poplachu. 

„Vojáci aktivní zálohy berou svůj úkol velmi vážně. Vnímají, že i ostraha vodní elektrárny dnes o to více rezonuje s aktuální situací na Ukrajině. V nesprávných rukou se elektrárna snadno může stát nejen zdrojem obtíží spojených s výpadkem pro nás dnes již těžko postradatelné elektrické energie, ale také vážnou hrozbou a doslova zbraní. Proto je její ochrana a obrana velmi důležitá,“ zhodnotil význam cvičení kapitán Karel Hausmajer.

Dlouhé stráně jsou připraveny na black start

Spolupráce energetiků s vojáky byla bezchybná. „Jsme součástí krizové infrastruktury státu a proto jsou podobná cvičení důležitá nejen pro vojsko, ale také pro nás. Každá podobná akce prověřuje naši spolupráci, která by v případě krizové situace musela fungovat bez jediného zaváhání,“ řekl šéf elektrárny Ludvík Štrobl.

Přečerpávací vodní elektrárna Dlouhé stráně, jejíž strojovna i další technologie jsou hluboko pod zemí, slouží jako obrovský akumulátor elektrické energie. "Má také certifikace na službu black start, stále větší význam elektrárny však spočívá ve vykrývání nestabilních dodávek z obnovitelných zdrojů energie," dodal mluvčí energetiků Vladislav Sobol.





INZERCE
Hella Mohelnice Hella Mohelnice

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Agent Real
INZERCE
Ostrov Realit