Město nevzdává snahu o zachování pošty v Temenici. Státní podnik si klade další podmínky

ŠUMPERK - Česká pošta odmítla vyhovět šumperské radnici, aby zůstala zachována poštovní pobočka v Temenici. Město teď řeší jiné způsoby, jak lidem poštovní služby zachovat. Jednou z variant je třeba mobilní pošta.

Místostarosta Šumperka Karel Hošek před vstupem do pobočky České pošty v Temenici. Právě tu chce město za každou cenu zachránit. Foto: Město Šumperk

„S takovou arogancí státních úředníků jsem se ještě nesetkal. Na konci března oznámili, které pobočky chtějí zavřít, v dubnu vyšlo najevo, že odvolanému řediteli vloni vyplatili na prémiích více než milión korun a v květnu nám na všechny naše návrhy odpověděli, že musí fakt šetřit a nebudou s námi jednat ani o zachování pošty v Temenici. Ale my se s tím nechceme smířit a hledáme další alternativy,“ uvedl šumperský starosta Miroslav Adámek. 

Město navrhovalo České poště, že temenickou pobočku převezme v rámci projektu Pošta Partner. Pošta ale nově zpřísnila podmínky tak, že města, která původně na provoz partnerských pošt pouze přispívala, teď musí hradit všechny náklady na jejich fungování, a to včetně mezd zaměstnanců a energií.

"Způsob komunikace manažerů České pošty je hrozný, přesto věřím, že se nakonec dohoda podaří. Ale čeká nás opravdu hodně práce – kromě jednání s poštou musíme uzavřít nájemní nebo kupní smlouvu na provozovnu a zajistit spoustu dalších věcí. Navíc zaměstnanci pobočky už dostali výpověď a hrozí, že přijdeme o kvalifikované pracovníky. Ale nevzdáme to," doplnil místostarosta Šumperka Karel Hošek.

Pošta může být pojízdná

„Řešením může být vytvoření mobilní pošty, která by zajížděla do některých částí města, nebo horké linky, na kterou by lidé mohli zavolat a poštovní doručovatelka by v rámci pravidelné obchůzky jejich požadavek vyřešila,“ dodala Soňa Singerová, mluvčí šumperské radnice.

Česká pošta rozhodla, že z původně čtyř poboček pošty v Šumperku zůstane zachována jen ta hlavní. Zavřít chce provozovny v Temenici, u vlakového nádraží a v Jesenické ulici.




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
TV Morava