Důchodci na Šumpersku berou téměř nejmíň z Česka

OKRES – Na předposledním místě žebříčku, co se týče výše starobních důchodů, skončil vloni Olomoucký kraj. A okres Šumperk dopadl v rámci kraje úplně stejně – téměř poslední. Méně už berou jen senioři z Jesenicka. Šumperský Rej to zjistil na základě dat Českého statistického úřadu.

Senioři na Šumpersku mají téměř nejnižší důchody v rámci celého Česka. Foto: red

„Průměrná výše starobního důchodu činila v prosinci 2022 v Olomouckém kraji 17 595 korun. V mezikrajském srovnání to byl druhý nejnižší výsledek hned po Karlovarském kraji,“ uvedla Joanna Pozdíšková z Oddělení informačních služeb ČSÚ.  

V meziokresním srovnání brali v našem regionu nejvíce senioři v Olomouci, zhruba o pětistovku více než důchodci ze Šumperka. Nerovnost v důchodech tak v podstatě kopíruje stejný trend, který je patrný i ve výši průměrné mzdy zaměstnanců.

Ženy přicházejí o tisíce

Propastný rozdíl je ve výši pobíraných starobních důchodů mezi samotnými důchodci, konkrétně pak mezi muži a ženami. „Muži v Olomouckém kraji pobírali vloni v průměru o 3 047 korun více než ženy,“ dodala Pozdíšková. Pokud jde o meziroční růst důchodů, stouply vloni více než o 17 procent.

 




INZERCE
Hella Mohelnice Hella Mohelnice

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Agent Real
INZERCE
Ostrov Realit