Lesy ČR upustily přehradu Krásné. Ochranáři mluví o katastrofě

ŠUMPERK – Po mnoha letech se přehrada Krásné u Šumperka pročistila. Vyměnila se voda a technika vykartáčovala břehy. Upouštění nádrže se ale nelíbí ekologům. Upozorňují na to, že snížení hladiny vody ohrozilo šneky a chráněné škeble. Přehradu spravují Lesy ČR, které pochybení odmítají s tím, že postup schválily úřady. V létě je místo oblíbenou lokalitou pro koupání a vodní sporty.

Nádrž Krásné se alespoň částečně podařilo vyčistit po mnoha letech. Foto: red

„Bylo to šílené. Vypuštění trvalo už pár dní a nikdo to neřešil. Mezi ohroženými živočichy byly i chráněno druhy,“ uvedla Mirka Zagozdová, která redakci Šumperského Reje na situaci v přehradě Krásné upozornila. Při poklesu vodní hladiny zůstali šneci a škeble na suchu a přes noc vlivem nízkých teplot uhynuly.  

Lesy ČR: Postupovaly jsme podle zákona 

Lesy ČR, které nádrž spravují, pochybení odmítají. „Postupovali jsme zcela podle vodoprávního povolení i manipulačního řádu schváleného Odborem životního prostředí v Šumperku. V současné době je hladina v nádrži stabilní a žádné další technické zásahy včetně odstraňování nánosů, které by si vyžádaly snižování hladiny, neplánujeme,“ dodala Eva Jouklová, mluvčí Lesů ČR.  

K odpuštění nádrže podle státního podniku došlo kvůli tomu, aby nevyschlo vodní koryto pod nádrží.

První čištění po mnoha letech 

„Myslím, že šlo o chybu v komunikaci – k vypouštění došlo, aniž by byli připraveni rybáři, kteří by škeble přenesli zpět do vody. Teď už je ale hladina zpátky na úrovni, kde byla původně. Její snížení jsme využili k tomu, abychom ve spolupráci s hasiči břehy Krásného vyčistili,“ uvedl Petr Kodeš, který u přehrady provozuje autokemp. Šlo o první takové čištění po mnoha letech – kvůli poškozenému stavidlu, které se podařilo opravit až vloni, dříve nebylo možné vodu upouštět. Vodní plocha tak zatuchala a zapáchala. To se nyní změnilo.

Škeble podle ochránců přírody uhynuly. Foto: Rejdakce

 



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
ZdeInzeruj Sumperk
INZERCE
TV Morava