VIDEO: Na Krásném se topili hasiči. Naštěstí šlo o cvičení

ŠUMPERK – Hasiči si ve středu 1. února procvičovali na přehradě Krásné u Šumperka záchranu lidí, pod kterými se prolomil led. Jeho tloušťka je aktuálně zhruba pět centimetrů a pro bruslaře může představovat značné riziko. Bezpečná síla ledu je podle záchranářů nejméně jeden decimetr.

Cvičení probíhalo na přehradě Krásné u Šumperka. Foto: YT

„Šumperští hasiči trénovali různé metody záchrany tonoucího a jeho transport po nestabilním ledu na břeh. Podle scénáře měli zajistit tonoucího při vědomí, v bezvědomí, poradit si museli také s člověkem, který se při záchraně ve stresu brání,“ popsala průběh cvičení Lucie Balážová, mluvčí hasičů.  

Rybníky i přehrady mohou být past

Hasiči už v minulosti zachraňovali z propadlého ledu nejen lidi, ale i zvířata. V Poděbradech u Olomouce takto vytahovali z vody psa a jeho paničku, která se vydala na tenký led zvíře zachránit.

Bezpečná tloušťka ledu je podle hasičů nejméně 10 centimetrů a led musí mít jasnou a namodralou barvu. „Jestliže se propadnete do ledu, nepropadejte panice. Paže rozložte zeširoka na led a neustálým kopáním nohama se snažte dostat co nejdál na led a plazením co nejkratší cestou na břeh,“ doporučila Balážová.

PODÍVEJTE SE NA KRÁTKÉ VIDEO: 




INZERCE
Hella Mohelnice Hella Mohelnice

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Agent Real
INZERCE
Ostrov Realit