Víkendovým lyžařům chystají Jeseníky nemilé překvapení

OKRES – Nový sníh v Jeseníkách může do hor o víkendu přilákat tisíce návštěvníků. Už v sobotu 4. února ale horská služba chystá vyhlásit třetí stupeň lavinového nebezpečí, tedy značné riziko. Vyplývá to z aktuální prognózy záchranářů.

Záchranáři doporučují návštěvníkům hor sledovat aktuální lavinovou předpověď. Lidé ji najdou na webových stránkách horské služby. Foto: HS

„Sníh napadl na promrzlý, tvrdý povrch. Po dodatečném zatížení může dojít k uvolnění středních deskových lavin,“ uvedl k aktuální situaci Libor Hejtmánek z Horské služby Jeseníky. 

V očekávaném třetím stupeň lavinového nebezpečí dojde na horách k pádu zhruba poloviny všech lavin, které se za sezónu uvolní. Ojediněle mohou podle záchranářů zasáhnout frekventované turistické cesty.

Na prudké svahy nevstupovat

Pokud se situace nezmění a horská služba o víkendu třetí stupeň lavinového nebezpečí skutečně vyhlásí, bude to znamenat riziko hlavně pro lyžaře. Ti si musí cesty po horách dobře naplánovat a rozhodně se vyhnout takzvaným lavinovým korytům.

 „Túry v takovém prostředí vyžadují velkou opatrnost a výbornou znalost lavinové problematiky. Nebezpečná místa tvoří souvislý celek i na mnoha strmých svazích. Je důležité nevstupovat na svahy se sklonem nad 35 stupňů,“ stojí na webu horské služby.




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
TV Morava