Města ušetří díky osvětlení. Šumperk omezí dobu svícení vánočního stromu

OKRES – Radnice v Mohelnici i v Zábřehu brzy zmodernizují veřejné osvětlení. Staré žárovky nahradí novější a úspornější LED. Přechod na nová svítidla urychlila energetická krize.

Šumperská radnice se rozhodla omezit dobu svícení vánočního stromu na náměstí Míru. Chce tak ušetřit za drahou elektrickou energii. Foto: FB

„V Mohelnici teď plánujeme modernizovat 207 lamp veřejného osvětlení a jeden rozvaděč. Náklady budou zhruba půl miliónu korun,“ uvedl Pavel Kuba, starosta Mohelnice. Po dokončení prací bude mít město téměř všechny lampy vybavené LED svítidly. 

K podobnému kroku se chystají také v Zábřehu. I tam je hlavní motivací úspora drahé elektrické energie. „K výměně lamp za modernější, a hlavně úspornější osvětlení se chystáme během příštího roku. Úspora na elektřině by měla dosahovat minimálně třicet procent,“ dodal Milan Doubravský, jednatel zábřežského EKO servisu.

Šumperk chce spořit na výzdobě

Drahá elektřina nutí k šetření i šumperskou radnici. Ta se rozhodla omezit například svícení vánoční výzdoby. „V době adventu bude zkrácená doba svícení vánočního stromu, a to jak v nočních hodinách, tak i za denního světla. Oproti původním zvyklostem se navíc začne výzdoba města uklízet už 2. ledna,“ dodala Soňa Singerová, mluvčí města.




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
TV Morava