Mezi pálenkami roku bodoval destilát z Libiny. Vyrábí ho z odpadu

LIBINA, PRAHA – Soutěž o nejlepší destiláty Česka – Pálenka roku – má letos zastoupení v našem regionu. Se svojí pivovicí bodovala rodinná pálenice z Libiny – Obědné. Tamní firma Family Distillery House se zabývá také výrobou rumu a zaměřuje se hlavně na netypické pálenky.

Palírník Jiří Koukolský se svojí pivovicí. Unikátní destilát vzniká v Obědné u Libiny. Foto: Rej

„Pivovice má svoji specifickou chuť. Kvas je tvořen z chmelového odpadu, který vzniká při výrobě piva. Po fermentaci v sudech se pak musí velmi citlivě destilovat,“ vysvětluje Jiří Koukolský z pálenice v Obědné. Na Šumpersku vyrobená pivovice porotu oslovila – ve své kategorii získala skvělé druhé místo.  

Samotná pivovice dnes patří mezi rarity. Hlavně v meziválečném období ji ale nabízely téměř všechny hospody a restaurace na Moravě. Hlavní surovina pro výrobu libinské pivovice není zdaleka – jako základ kvasu posloužil materiál z pivovaru Clock v Potštejně.

Na počátku byl rum

Z mnohem větší dálky pochází další surovina, kterou v Obědné hojně využívají. Cukrová třtina se do obce vozí přímo z Vietnamu. „Na těchto plantážích se pěstuje původní čistá kultura označená Académie de I Art Culinaire du Monde Creole. Ručně se sklízí, škrabe, čistí a oplachuje, čímž se už před lisováním zbaví nečistot,“ vysvětluje Koukolský.

Třtina se převáží ve zmraženém stavu. Až po jejím rozmrznutí se může dále zpracovávat na rum. „Několik dní jsme nespali a hlídali fermentaci. Hodně nás překvapil bouřlivý průběh kvašení a jeho rychlý závěr v pět hodin ráno. Asi nejhorší na celém procesu výroby bylo čekání, než jsme mohli ochutnat, co jsme vlastně vyrobili,“ vzpomíná na první várku libinského rumu lihovarník Koukolský.




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
TV Morava