Bude Šumperku vládnout SPD, nebo Šumperáci? Rozhodne hnutí ANO

ŠUMPERK - Drtivé vítězství hnutí ANO. Historický úspěch SPD. Menšinový zisk vládních stran a nezávislých kandidátek. A konec KSČM. Tak dopadly komunální volby 2022 v Šumperku. Kdo vytvoří vládnoucí koalici v okresním městě? Možnosti jsou už pouze dvě.

Takto slavili členové hnutí ANO v Šumperku po vyhlášení výsledků komunálních voleb. Foto: Facebook ANO

Vítězné hnutí ANO získalo 30,72 % hlasů a 10 křesel v 27 členném zastupitelstvu.

Nezávislá volba se ziskem čtyř mandátů už před volbami deklarovala, že s hnutím ANO do koalice nevstoupí. Do povolebních jednání s vítězem se nakonec nezapojí ani zástupci KDU-ČSL (Srdcem pro Šumperk). Její lídr a dosavadní starosta Spurný se vyjádřil pro Deník, že zisk tří zastupitelů považuje za volební neúspěch a strana už v neděli 25. září oznámila odchod do opozice. 

SPD, nebo Šumperáci?

Naopak k jednání o budoucí koalici je připraven "skokan voleb", hnutí SPD Tomia Okamury, které v Šumperku získalo 11,73 % hlasů a 4 křesla v zastupitelstvu. S hnutím ANO dokáže SPD vytvořit většinovou sílu a teoreticky tyto dva subjekty nepotřebují k vládnutí dalšího partnera.

Stejným počtem čtyř mandátů disponuje hnutí Šumperáci, která úspěšně obhájilo pozici z minulých voleb a v budoucí koalici může nahradit právě SPD. 

Ve hře jsou pak ještě dva mandáty rozdělené mezi ODS a Rozumné - obě tyto kandidátky do zastupitelstva proklouzly v závěru sčítání hlasů se ziskem těsně nad pětiprocentní hranicí. Jejich zvolení zástupci však hnutí ANO ke složení koalice nestačí.

Solidní volební účast

Překvapivou porážku utrpělo hnutí Pro-Region, které v minulých volbách zazářilo a získalo čtyři mandáty. Letos ani jeden.

Šumperské zastupitelstvo opouští po třiceti letech KSČM. Pětiprocentní hranici nepřekročili ani vládní Piráti a bývalá vládní strana ČSSD.

Volební účast byla v Šumperku ve srovnání s předchozími volbami dobrá - 38,17 %.


Procenta a počty mandátů

Zvolení zastupitelé města Šumperka




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
TV Morava