Háječek u Zborova se stal rozhlednou roku. Absolutní vítěz je z Jesenicka

ŠUMPERK, JESENÍK – Nadhledna Háječek mezi Svébohovem a Zábřehem uspěla v Cenách cestovního ruchu Olomouckého kraje. Zvítězila v kategorii rozhleden. Z našeho regionu se zadařilo také Dlouhým Stráním, které v hlasování přeskočily všechny zbývající technické památky. Z Jesenicka bodovaly zlatorudné mlýny.

Nadhledna Háječek disponuje unikátními technickými parametry a má tvar hyperbolického paraboloidu. Foto: Rejdakce

„Rozhledny nabízejí nejen výhled do okolí, ale i rozhled do života. Na vyhlídkové plošině vás opouští běžné starosti, slyšíte jen svist větru nebo je úplné ticho. Takže nadhledna je, myslím, docela výstižné slovo,“ vysvětlil Pavel Odstrčil, předseda spolku Jamapa, který za realizací vyhlídkové věže na Háječku stojí.  

Nadhledna v hlasování předběhla Dalimilovu rozhlednu na Staroměstsku a Bukovku u Rapotína. Dlouhé Stráně ovládly další kategorii krajských cen, kde si lidé mohli zvolit nejhezčí technickou památku – na druhém místě skončila ruční papírna ve Velkých Losinách.

Zlato míří do Zlatých Hor

Absolutním vítězem krajských cen se stalo Rýžování zlata ve zlatokopeckém skanzenu na Jesenicku. Právě tato atrakce získala v on-line hlasování největší počet bodů. Lidé si tam na vlastní kůži mohou vyzkoušet těžbu zlata a dozvědět se něco o tom, jak drahé kovy dobývali obyvatelé Jesenicka v minulosti.


Zlatorudné mlýny se staly absolutním vítězem krajské ankety.  Foto: archiv




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
TV Morava