Vysoké ceny energií lámou vaz prvním firmám. Končí i známá hudební škola

OKRES – Vysoké ceny energií přestávají být únosné pro firmy na Šumpersku. Po 25 letech končí například známá hudební škola Yamaha a provoz omezují i některé restaurace. Ceny energií jim stouply až osminásobně.

Soukromá hudební škola Yamaha v Šumperku po čtvrt století končí. Foto: pixabay

„Už to bohužel nešlo utáhnout – nárůst cen energií mi byl vypočítán na 800 procent. Je to samozřejmě velká škoda. Od státu jsme nikdy nebrali žádné dotace, všechno jsme si vydělali a investovali ze svého,“ uvedl Tomáš Ospálek, ředitel šumperské Hudební školy Yamaha. 

Na nástroje tam chodilo cvičit zhruba padesát dětí a studentů. V době největší slávy měla škola více než 250 členů a pobočku v Uničově.

Restaurace doufají v lepší časy

S velkými potížemi aktuálně bojují i další podnikatelé v regionu. Provoz musela časově omezit třeba restaurace RestWhile v Rapotíně.

„Museli jsme omezit provoz a snížit náklady na minimum. Byli jsme nuceni nakoupit energii na spotové burze. Na září překročila cena hranici 20 tisíc korun za MWh, což pro nás měsíčně znamená 400 tisíc korun, oproti 40 tisícům v loňském roce,“ píše na svém webu rapotínská firma.

Provozovatelé restaurace věří, že omezení bude pouze dočasné. Zmiňovaná hudební škola v Šumperku naopak provoz obnovit neplánuje.




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
TV Morava