V Cihelně začalo kácení stovek stromů. Radnice nechala odstranit i tratě pro mladé cyklisty

"Když mě zvolíte, zabráním zničení Cihelny," takto lákali někteří členové vedení města v Šumperku voliče. Realita je ale taková, že v lesoparku Cihelna šly těsně před volbami k zemi stovky stromů. Radnice nechala srovnat se zemí také tratě pro mladé bikery. Opoziční hnutí Šumperáci projekt dlouhodobě kritizuje a aktuální zásah na Cihelně označilo za ekologické barbarství.

Projekt revitalizace Cihelny provází od začátku řada nejasností. Jeho parametry se opakovaně měnily, vedení města střídavě hovořilo o nákladech mezi 5 a 12 miliony. Komplikovaně probíhala také výběrová řízení. Foto: FB

"To má být ekologický projekt? Nejsou likvidovány jen bajkové tratě, ale celý lesopark. Proč? Aby vznikl lesopark. Proč tak rychle? Protože po volbách už by nemusela být vůle většiny zastupitelů k takovému nesmyslu," uvedl Karel Hošek z hnutí Šumperáci.

"Takovou míru nešetrné likvidace zeleně jsme si ani v nejhorších snech nepředstavovali. Žádná získaná dotace neobhájí tohle ekologické barbarství," doplnil Karel Hošek.

Město: Nic zvláštního se neděje

„Účastním se osobně kontrolních dní a žádné zvláštní postupy jsem nezaznamenal. S kolegy jsem přesvědčen, že se konečné dílo bude občanům líbit,“ uvedl pro Týden na severu místostarosta města Jakub Jirgl z hnutí ANO. K negativním ohlasům na aktuální dění v Cihelně se vyjádřil také starosta města, který kritiku kácení označil za součást předvolební kampaně. 

Práce v lesoparku u ulice Bratří Čapků, kterému se odjakživa říká Cihelna, začaly v první polovině září.  Během týdne šly k zemi stovky stromů a za oběť revitalizaci padl také bikepark, který zde vybudovali vlastními silami mladí lidé. Ačkoliv měli od města příslib, že do voleb zůstane vše při starém, chystané závody se zde nakonec již uskutečnit nemůžou. 

Město se rozhodlo park přeměnit z důvodu získané dotace. Projekt ale od začátku provází řada nejasností, kontroverzí a rozepří mezi šumperskými politiky. Jeho parametry se opakovaně měnily, vedení města střídavě hovořilo o nákladech ve výši mezi 5 a 12 miliony korun. Komplikovaně probíhala také výběrová řízení na realizaci zakázky. Opoziční zastupitelé proti záměru sice protestovali, v radě města však projekt dostal zelenou.

Slibem nezarmoutíš

V parku má být umístěna naučná stezka, posezení, mobiliář ze dřeva a další prvky. Projekt počítá také se sadbou nových stromů. Obnovu bikeparku radnice neplánuje. Kromě nešetrného způsobu likvidace stovek stromů vadí kritikům, že někteří členové vedení města ještě v létě veřejně slibovali, že pokud budou zvolení do zastupitelstva, nedovolí kácení v Cihelně ani zničení bikeparku.


Mladí sportovci vybudovali špičkový bikepark v Cihelně vlastníma rukama. Bez veřejných zdrojů a bez dotací. Jejich sportoviště teď srovnaly se zemí bagry. Foto: FB  


PODÍVEJTE SE NA FOTOGALERII Z VYKÁCENÉ CIHELNY ZDE, FOTO: MAREK KAMLAR.


Diskuze pod článkem byla pozastavena z důvodu nekorektních a vulgárních výrazů v komentářích.




INZERCE
Hella Mohelnice Hella Mohelnice


INZERCE
Agent Real
INZERCE
Ostrov Realit