Větrník z Dobrot i vynikající klobása. Region uspěl v soutěži o nejlepší potraviny

OKRES – Hned dva zástupci šumperského okresu letos rozšířili počet výrobků, které se pyšní titulem Potravina Olomouckého kraje. Konkrétně jde o chutné klobásky z Postřelmova a vynikající větrníky ze Šumperka.

Základní surovinou oceněných klobásek je vepřový bůček a plecko, které se mísí s hovězím masem, solí a kořením. Ilustrační foto: archiv

„Jedná se o tradiční rodinný recept na klobásy. Základní surovinou je vepřový bůček a plecko, které se mísí s hovězím masem, solí a kořením,“ uvedla Lucie Dobešová z Drahoušovy udírny v Postřelmově, kde klobásky vznikají.  

Zmiňovaný větrník vyrábí firma Dobroty ze Šumperka. Jde o sociální podnik, jenž nabízí práci lidem s hendikepem. Jejich zákusek oslovil hodnoticí porotu lahodným propojením smetanového krému a karamelu.

Úroveň hodnocených potravin jde nahoru

Letos získalo titul Potravina Olomouckého kraje devět výrobků. Vítězové jednotlivých kategorií si ceny převezmou na Floře v Olomouci.

„Pravdou je, že úroveň hodnocených potravin rok od roku stoupá. I to je pozitivní efekt této soutěže – výrobci se snaží uspět v náročné konkurenci a velmi se snaží,“ dodal Jindřich Smička, člen hodnoticí komise a ředitel Státní zemědělské a potravinářské inspekce v Olomouci.




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

VSTUP DO DISKUZE



INZERCE
Radio Haná
INZERCE
CBA