„Jedná se o tradiční rodinný recept na klobásy. Základní surovinou je vepřový bůček a plecko, které se mísí s hovězím masem, solí a kořením,“ uvedla Lucie Dobešová z Drahoušovy udírny v Postřelmově, kde klobásky vznikají.
Zmiňovaný větrník vyrábí firma Dobroty ze Šumperka. Jde o sociální podnik, jenž nabízí práci lidem s hendikepem. Jejich zákusek oslovil hodnoticí porotu lahodným propojením smetanového krému a karamelu.
Úroveň hodnocených potravin jde nahoru
Letos získalo titul Potravina Olomouckého kraje devět výrobků. Vítězové jednotlivých kategorií si ceny převezmou na Floře v Olomouci.
„Pravdou je, že úroveň hodnocených potravin rok od roku stoupá. I to je pozitivní efekt této soutěže – výrobci se snaží uspět v náročné konkurenci a velmi se snaží,“ dodal Jindřich Smička, člen hodnoticí komise a ředitel Státní zemědělské a potravinářské inspekce v Olomouci.