Přesně před čtvrt stoletím zaplavila Šumperk největší povodeň v historii. Voda brala vše, domovy i lidské životy

OKRES - V červenci roku 1997 prožívalo Šumpersko a Jesenicko největší povodeň ve své historii. V noci ze soboty na neděli vydatně pršelo, hladiny vodních toků rychle stoupaly, na horních tocích se začaly vylévat řeky. Voda brala vše, domovy i lidské životy. Během ničivé povodně zahynulo na Šumpersku pět lidí. V okrese musely být evakuovány tisíce osob, mnoho z nich přišlo nenávratně o svá bydlení. Letos si připomínáme 25 let od této tragické události.

Voda zaplavila celý okres. V řeku se proměnila i Jesenická ulice v Šumperku. Povodeň na Šumpersku připravila o život minimálně pět lidí a způsobila škodu za 4,258 miliardy korun.

Noc ze soboty 5. na neděli 6. července

V červenci roku 1997 prožívalo Šumpersko a Jesenicko největší povodeň ve své historii. V noci ze soboty na neděli vydatně pršelo, hladiny vodních toků rychle stoupaly, na horních tocích se začaly vylévat řeky Morava, Krupá, Branná, Merta, Moravská Sázava a Třebůvka. Poprvé zasedala okresní krizová komise, povodňové štáby se svolávaly i v obcích. První signál o nebezpečí ve městě Šumperku byl zaznamenán v neděli 6. července 1997 v 7:20 hodin, kdy byla vyhlášena výška hladiny řeky Desné 2,80 metrů.  

Noc z neděle 6. na pondělí 7. července

Situace se zhoršovala každou minutu. Voda brala vše, řeky, silnice, mosty, domy, elektrické i telefonní vedení, proud strhával stromy, hlínu, kamení. V pondělí 7. července vyhlásily krizové štáby okresů Šumperk i Jeseník stav ohrožení. Hanušovice se ocitly pod vodou, Staré Město bylo odstřiženo od okolního světa, stejně jako Jindřichov. Začala evakuace obyvatel. Voda se prudce valila na jih. V průběhu dne zaplavila Loučnou, Velké Losiny, Petrov a Sobotín. Voda s bahnem zatopila níže položené oblasti Šumperka, ničivý živel dorazil i do Sudkova, Postřelmova, Bludova, Dolních Studének a Zábřeha. V odpoledních hodinách se protrhla hráz u Lesnice a během několika minut přívalová vlna zalila Leštinu.

Noc z pondělí 7. na úterý 8. července 

Obyvatelé Šumperska a Jesenicka prožívali noc hrůzy. V regionu nebyla jediná obec, kterou by ničivá povodeň ušetřila. V Leštině se hroutily první domy, obec byla prakticky celá evakuována. Lidé utíkali ze svých zničených domovů a přitom se brodili po krk ve vodě. Silniční, telefonní, elektrické i plynové vedení bylo na mnoha místech přerušeno, poškozeny byly rozvody pitné vody. V úterý 8. července krize dosáhla vrcholu. Lidé bojovali o život. Nevydržela hráz u Bohuslavic a Třeštiny. Vrtulníky evakuovaly přes dvě stě padesát osob, především ze střech domů. Na mnoha místech lidem chyběla voda a potraviny. V odříznutých oblastech obyvatele zásobovaly jídlem vrtulníky. V odpoledních hodinách dosáhly hladiny řek maxima. Déšť začal ustávat.

Křižovatka před soudem na ulici Dr. E. Beneše.

Středa 9. července

Voda začala postupně opadávat. Lidé sledovali zkázu a sčítali škody po ničivé katastrofě. Voda vzala vše, domovy i lidské životy. Některé oblasti byly stále nepřístupné. Většinu silnic se podařilo provizorně opravit, postupně bylo obnoveno zásobování.

Čtvrtek 10. července

Pod vodou zůstaly stále Bohuslavice, lidé v ostatních obcích se začali vracet zpět do svých domovů a vrhli se do odstraňování následků povodně. Postupně byly zprovozněny další silnice, na některých úsecích opět vyjely vlaky. Autobusové linky začaly jezdit podle jízdního řádu. Pokračovaly opravy telefonního a elektrického vedení, problémem bylo nadále zásobování pitnou vodou. Okres Jeseník byl stále odříznutý od světa.

Pátek 11. července

Odstraňování následků ničivé povodně pokračovalo. Stavěly se provizorní lávky, mosty, opravovaly se silnice a elektrické a telefonní napětí. Lidé, jenž měli povodní poničený dům, žili v obavách, neboť statici nemilosrdně označovali domy, které budou muset být v důsledku vážně narušení statiky zdemolovány. Podařilo se opravit cestu přes Ramzovské sedlo, osobní auta se již mohla vydat přes Červenohorské sedlo. Okres Jeseník byl konečně zpřístupněn.

Víkend 12. a 13. července

Sobota 12. a neděle 13. července měly do víkendové pohody daleko. Lidé uklízeli své domovy, zbavovali se nánosů bahna v domech a zachraňovali alespoň zbytky toho, co jim voda nevzala. Některé černé scénáře se naplnily – stavební úřad rozdával demoliční výměry na domy, kterým povodeň porušila statiku. V neděli 13. července ve večerních hodinách mohla povodňová komise v Šumperku konstatovat, že město je připraveno k přechodu na normální rytmus života. Rozpuštěním povodňové komise a odvoláním stavu ohrožení však likvidace následků povodně zdaleka neskončila.

Jesenická ulice před vlakovým nádražím.

Sčítání škod

V okrese bylo zasaženo ničivou povodní 37 ze 78 obcí, nejvíce povodeň postihla obce v okolí řek Branné, Moravy a Desné. Více než 500 osob bylo při záplavách zraněno, pět lidí utonulo a u dalších byla povodeň nepřímou příčinou smrti. V okrese byly evakuovány tisíce lidí. Totálně bylo zničeno přes dvě stovky mostů a desítky domů. Na Šumpersku vystavila povodeň účet za 4,258 miliardy korun.

Situace v Šumperku

V neděli 6. července se ve večerních hodinách začala výrazně zvedat hladina řeky. Již během noci se voda dostala i do ulic města. Zatopeno bylo několik průmyslových závodů, vlakové i autobusové nádraží. Město bylo prakticky odříznuto od světa. V místech, kde útočil silný proud vody na obytný blok, byly o stěny domu opřeny panely, které zabránily zřízení. Poškozeno bylo několik domů, které nebyly podsklepené. Ve Vikýřovické ulici byla stržena část železničního mostu a most pro pěší přes řeku Desnou. Pod vodou byla i průjezdní silnice městem. Šumperk byl dostupný pouze nákladními automobily po objížďkách. V pondělí 7. července byla přerušena dodávka elektrického proudu a pitné vody. V úterý 8. července se podařilo zajistit pitnou vodu z náhradních zdrojů, rozvoz pomocí cisteren a zásobování níže položených částí města z nízkotlakého rozvodu. Voda postupně ustoupila během středy a čtvrtka. Od pátku probíhalo odstraňování bahna, čištění ulic a odvážení odpadu ze zatopených sklepů.

Pomoc a solidarita

Během povodní největší kus práce odvedli hasiči a záchranáři horské služby. Na Šumpersku vypomáhali i hasiči z Prahy a z okresu Havlíčkům Brod. Nezastupitelnou roli měla i armáda, která pomáhala ve většině postižených obcích. Vojáci vyklízeli zatopené sklepy, řešili demolice, zpevňovali břehy kamením a stavěli pontonové mosty.

Povodeň v roce 1997 přinesla obrovskou vlnu solidarity a pomoci. Město Klatovy například zaplatilo nový most v hodnotě 2,5 milionů korun osadě Rakousko u Jindřichova. Místostarosta Českého Krumlova Antonín Princ přivezl okresnímu štábu pokrývky, baterky a další potřebné vybavení. Poté začal organizovat další vlnu pomoci. Sbírka na opravu mostu v Rapotíně, do níž město Český Krumlov přispělo osmi sty tisíci korunami, vynesla díky darům podnikatelů dva miliony korun. Primátorka Brna poslala do Šumperka plný kamion popelnic, které byly tehdy hodně nedostatkovým zbožím. Finanční pomoc věnovala i řada podniků, např. Východočeská stavební ze Solnice na Rychnovsku, Vodohospodářské stavby Hradec Králové a brněnská filiálka peněžního ústavu Volksbank. Výrazně pomohly i místní firmy a také města ze zahraniční, např. slovenské město Iža, či partnerská města Bad Hersfeld a Maarssen a další.

Na Jesenicko doputovaly do začátku září 1997 dary různých institucí a jednotlivců za téměř osmnáct milionů korun, z toho dva miliony korun věnoval Okresní úřad v Hradci Králové. Pomáhali i dobrovolníci. Většinou se hlásili na okresním povodňovém štábu a ten je posílal do obcí.

Železniční přejezd na Lidické ulici.



INZERCE
Hella Mohelnice Hella Mohelnice

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Agent Real
INZERCE
Ostrov Realit