Parádní novinka! V olomoucké porodnici mohou rodičům vytisknout 3D model očekávaného miminka

KRAJ - Užitečné pro lékaře a příjemné pro rodiče. Z Fakultní nemocnice Olomouc si mohou nastávající rodiče odnést klasickou 2D černobílou fotografii, 3D snímek i 4D záznam, tedy dynamické 3D snímky ukazující reálný pohyb miminka. Nemocnice pružně reaguje na technologické novinky a jako jedno z mála pracovišť v ČR nově nabízí rodičům také 3D model dosud nenarozeného miminka.

Olomoucká nemocnice jako jedna z mála v ČR nabízí rodičům 3D model dosud nenarozeného miminka. Foto: FNOL

Novinka je prospěšná pro lékaře a atraktivní pro rodiče. I tak lze shrnout zásadní benefity tohoto ultrazvukového vyšetření miminka v matčině děloze. Odborníci se díky ultrazvuku dozvědí vše potřebné o vývoji a zdraví dítěte, rodiče se pak mohou na svého potomka podívat, a to nejen při samotném vyšetření. 

„Pokud mají maminky o 3D model zájem, procedura s ultrazvukovým zobrazením trvá zhruba půl až tři čtvrtě hodiny. Využívá se břišní ultrazvuková sonda, maminka ani miminko při tom nejsou zatíženi žádným druhem záření. Model vzniká z upravené 3D fotografie. Samotný tisk pak může trvat až dvanáct hodin,“ sdělil přednosta Porodnicko-gynekologické kliniky FN Olomouc prof. MUDr. Radovan Pilka, Ph.D. s tím, že na realizaci této žádané novinky mají zásluhu odborníci z Oddělení biomedicínského inženýrství.

Nejlepší doba pro pořízení 3D modelu miminka je 20. – 31. týden těhotenství. Vše se dá zvládnout i během standardní kontroly v rámci centra porodní asistence. „Pro vytvoření modelu se využívá fotografie obličeje miminka,“ dodává profesor Pilka. Porodnicko-gynekologická klinika ale samozřejmě nabízí i tradiční formáty záznamu podoby dítěte: v případě fotografie vytištěný exemplář nebo uložený na flashdisk, u videa pak zapsaný na DVD nebo na flashdisk. Podrobnosti a kontakty najdete na internetových stránkách https://porodnice.fnol.cz/3d-4d-zobrazeni-plodu.

Ceník nových nadstandardních služeb

Foto: FNOL



INZERCE
Hella Mohelnice Hella Mohelnice

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Agent Real
INZERCE
Ostrov Realit