Přes tři stovky hostů z celé Evropy míří na Šumpersko. Konference LINC začíná právě dnes

OKRES - Na Šumpersku dnes začíná významná a výjimečná akce. Na tři stovky zahraničních účastníků přijedou na konferenci LINC 2022. Hosté z dvaceti zemí se zde inspirovat venkovskými projekty, nápady a zároveň hledat příležitosti ke spolupráci. Akce, která se dosud konala pouze v zahraničí a Česká republika ji pořádá poprvé v našem regionu, přiláká také přední evropské politiky.

Zástupci MAS Šumperský venkov získali jako první v ČR právo na pořádání prestižní evropské konference LINC. Foto: masšv

Hlavním tématem konference LINC, kterou na sever Moravy ve dnech 21.-24. června přináší MAS Šumperský venkov, je rozvoj venkova a problematika využití nástroje LEADER/CLLD. I proto se nekoná v Praze nebo v Olomouci, ale na venkově, konkrétně v Loučné nad Desnou a na dalších místech v podhůří Jeseníků, například v Sobotíně nebo v Rapotíně.  

„Ve využití nástrojů LEADER/CLLD je Česká republika - co do šíře využití z hlediska témat i alokace - vlajkovou lodí v rámci celé Evropské unie. Akce je zároveň pomyslným "výkopem" našeho předsednictví v Radě EU v oblasti rozvoje venkova a implementace této metody,“ sdělil Radim Sršeň, předseda MAS Šumperský venkov a náměstek ministra pro místní rozvoj.

Konferenci okoření i zábava, třeba olympijské hry v kuriózních sportech

"V rámci čtyř dnů účastníky čeká inspirace a sdílení příkladů dobré praxe v Šumperku i jeho okolních obcích. Vše vypukne v úterý 21. června v 17 hodin, kdy Hlavní třídou v Šumperku projde průvod vlajkonošů zúčastněných zemí," popisuje za pořadatele Jakub Dolníček. Poté se všichni účastníci přesunou na slavnostní večer do KKC Rapotín, kde na hosty čeká to nejlepší nejen z tuzemské kuchyně, ale i z české swingové hudební scény. Servírovat se bude špičkové tříchodové menu, v rámci kulturního programu zahraje Moravia Big Band s Dashou a Janem Smigmatorem.

Účastníci konference budou bydlet v Koutech nad Desnou, odkud každý den vyrazí do dalších cílů programu. Ve středu například absolvují studijní cesty po úspěšně zrealizovaných dotačních projektech místních akčních skupin Olomouckého kraje. 

Ve čtvrtek se utkají na LINC Olympiádě, která svými mnohdy kuriózními disciplínami připomene legendární Hry bez hranic. „V disciplínách pracujeme s motivy, které jsou se Šumperskem neodmyslitelně spjaté, jako třeba nechvalně známé čarodějnické procesy nebo aktivity dobrovolných hasičů,“ prozradil Radim Sršeň.

Odbornou část akce budou tvořit zajímavé středeční a čtvrteční semináře a workshopy.

Celou akci uzavře večer na nádvoří zámku Velké Losiny, který se ponese v duchu blížícího se českého předsednictví EU.

Účast na akci přislíbili mimo jiné také místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš, europoslanec Stanislav Polčák, senátor Miroslav Adámek nebo hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek.

Více informací a kompletní program akce najdou zájemci na webových stránkách konference LINC.




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
TV Morava