Zastupitelstvo řešilo miliardovou investici. Hádky nebraly konce

ŠUMPERK – Hlavní téma posledního zasedání zastupitelstva v Šumperku místní politiky rozdělilo. Minulý čtvrtek 16. června se nemohli shodnout na tom, zda posvětí stavbu velkokapacitní pily u Zábřežské ulice, nebo ne. Zastánci projektu v něm vidí velký ekonomický přínos, odpůrci upozorňují třeba na nárůst těžké dopravy v ulicích města a likvidaci menšího zpracovatelského průmyslu. Memorandum umožňující stavbu pilařského provozu nakonec přes zastupitelstvo prošlo těsně o jediný hlas.

Stavbu obří fabriky na zpracování dřeva v Šumperku podpořili zastupitelé těsnou většinou. Návrh podpořilo pouze čtrnáct zastupitelů. Foto: archiv

„Považuji za dobré pro toto město i pro celý region, abychom takovou akci (stavbu pily) umožnili. Pokud to zastupitelstvo neodhlasuje, budu to osobně považovat za blamáž,“ uvedl Tomáš Spurný, starosta Šumperka. 

Projednávání stavby pily provázela dlouhá a vypjatá diskuze. Točila se například kolem rychlosti, s jakou vedení města zastupitelům předložilo důležitý materiál na stůl. Dostali ho pouze tři dny před hlasováním. Zastupitelé rovněž upozornili na to, že ke strategickému bodu nemají jasné stanovisko Rady města ani Komise pro strategický rozvoj. A naráželi také na cestu vedení města do sídla firmy v Rakousku, kde se nechalo hostit.

Zastupitelé hlasovali pro memorandum, které si nemohli přečíst

„Forma, kterou je toto téma prezentováno, mi přijde naprosto nepřijatelná. Máme schvalovat memorandum a přitom nemáme k dispozici ani jeho text,“ upozornil zastupitel Radovan Auer.

Radnice navrhla firmě z Rakouska za pozemky města, na nichž má pila stát, cenu 600 korun za metr čtvereční. Společnost Holzindustrie Maresch GmbH má v případě realizace výroby zaměstnat v Šumperku zhruba 130 lidí.

„Situace na trhu práce je katastrofální. Zaměstnanci nejsou. Ti lidé se nevezmou ze vzduchoprázdna a bude to znamenat, že pila bude muset vzít zaměstnance místním etablovaným firmám. A navíc zkrachují menší pilařské provozy v okolí Šumperka,“ varoval zastupitel Tomáš Potěšil.

Podle radního Michaela Kohajdy bude ale rakouská investice pro město zásadní a rozhýbe platovou politiku místních firem. „Jen pro zajímavost, rakouská společnost platí zaměstnancům každý rok jednotýdenní dovolenou na náklady firmy a platy poskytuje pracovníkům nadstandardní,“ uvedl Kohajda.



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
TV Morava