Tohle je první hospoda, kde vás nikdy neošidí. A kde pivo chutná jinak

HANUŠOVICE - Hospody na Šumpersku padají jako hrušky po dešti. Hlavně teď, kdy řada z nich doplatila na následky epidemie covidu. A je to škoda, protože kromě točení piva mají hostince i důležitou společenskou roli. Stejný osud měl potkat také Formanku v Hanušovicích. Tamní radnice se ji ale rozhodla oživit a udělat z ní první samoobslužnou hospodu v regionu a dost možná i v celém Česku. Tak jsem do ní zajel. Zčásti ze zvědavosti a zčásti kvůli chuti na pivo.

Pivo nebo malinovku – všechno si můžete ve Formance natočit sami. Foto: jak

„Nejsem místní, ale do Jeseníku pravidelně dojíždím a Hanušovice mám po cestě. O samoobslužné hospodě jsem už slyšel, tak jsme se s manželkou rozhodli, že se do ní podíváme. Jo, moc se nám tu líbí,“ říká mi postarší pán, který v nově zprovozněné Formance spokojeně popíjí vlastnoručně natočené pivo.

Hanušovická hospoda je výjimečná právě svým samoobslužným prodejem. Pivo i nealko si tam lidé čepují sami. U výčepu nejprve zaplatíte platební kartou přes automat nebo můžete použít předplacený čip, který je k dostání na městském úřadě. Nárok na něj ale mají jen místní. Až dopijete, musíte si půllitr umýt a sklo vrátit na nerezový bar. Pokud jste až doteď neuklízeli doma nádobí do myčky, v Hanušovicích získáte pozitivní návyk.

Šipky a jukebox brzy doplní bowling

„Čip, kteří si místní lidé koupí, má tu výhodu, že je pivo levnější, než když ho platí kartou. Ale dostat ho můžou jen ti, kteří si řádně plní svoje povinnosti k městu. To znamená, že třeba nemají dluh na poplatcích za odpad,” vysvětluje Marek Kostka, starosta Hanušovic.

Formanka nemá jen výčep s pivem a nealkem, ale také jukebox, terč na šipky a v prvním patře se ke zprovoznění chystá bowling. Do budoucna počítá radnice s tím, že se v hospodě budou připravovat obědy.

Jak správně natočit pivo? 

„Zatím máme s provozem Formanky dobré zkušenosti. Líbí se mi, jak se u baru potkávají lidé – starší vysvětlují mladším, jak správně natočit pivo, mladší zase těm starším ukazují, jak zaplatit platební kartou. Dost často si pak ani nejdou sednout ke svému stolu a povídají si přímo u baru. To by se v normální hospodě nestalo. Tam má každá skupinka svůj stůl, od kterého se nehne,” dodává starosta Kostka.

V hanušovické Formance jsem pochopil dvě věci – vlastnoručně natočené pivo chutná jinak než to, které vám donese číšník. A také, že i v malém městě můžou vzniknout velké nápady. Stačí jenom chtít.



INZERCE
Mrkni na reality Mrkni na reality

VSTUP DO DISKUZE



INZERCE
AZ Ekotherm
INZERCE
TV Morava