Cenové tornádo na Šumpersku. Výdaje lidem rostou i tam, kde nemusí

OKRES – Zatímco v celé republice zdražují výrazně energie nebo benzín, lidem na Šumpersku podraží také další komodity. Zejména teplo a voda. Na jejich cenotvorbu mají přitom vliv regionální dodavatelé nebo rozhodnutí místních politiků. Obyvatelům našeho regionu v porovnání s rokem 2020 vystřelila nahoru cena vody a tepla téměř dvojnásobně. Někde radnice zdražují i jiné poplatky.

Lidé na Šumpersku se teď, obrazně řečeno, zahřejí úplně zadarmo. Stačí se podívat na aktualizované ceny vodného, stočného, a především tepla – to je rozpálí nejvíc. Foto: red

O růstu cen plynu a elektřiny se mluví už od podzimu. Na Šumpersku kvůli tomu lidem závratně narostly ceny za dodávky tepla. Ale zdražují i jiné položky. V Šumperku například letos vzroste cena za svoz komunálního odpadu, a to téměř o sto korun.  

Lidé si stěžují na cenu za teplo

„V roce 2020 jsme platili 559 korun za gigajoul tepla, na letošek máme 909 korun,“ upozornila redakci Šumperského Reje jedna ze čtenářek. Uváděné ceny potvrzuje také aktualizovaný ceník společnosti Sateza, která v Šumperku teplo dodává. Problém vysokých cen se přitom netýká jen okresního města, ale i dalších odběratelů Satezy v regionu – jmenovitě domácností v Hanušovicích, Loučné nad Desnou a Velkých Losinách. V Zábřeze, kde teplo zajišťuje společnost Talorm, zaplatí lidé za GJ tepla dokonce 1 353 korun.

„V minulých letech jsme realizovali mnoho úsporných opatření a investic ke stabilizaci ceny tepelné energie, přesto současný nárůst ceny plynu je tak výrazný, že i přes snahu minimalizovat dopady na zákazníky bude naše společnost nucena pro příští období přistoupit ke zvýšení ceny tepla,“ upozorňoval už vloni na podzim Roman Macek, ředitel šumperské Satezy.

Ceny rostou i tam, kde nemusí

„Zvyšujeme cenu o nutné minimum,“ hájí růst poplatků za vodné a stočné vedení Vodohospodářských zařízení Šumperk (VHZ). Komentuje tak šestiprocentní zdražení vodného a stočného, které se v součtu přiblížilo hranici téměř 98 korun za kubík.

Zatímco ceny elektřiny, plynu nebo benzínu místní radnice ovlivňovat nemohou, jiné věci ano – třeba poplatky za odpad, psy nebo v případě Šumperska také cenu vody. VHZ je totiž společnost, jejímiž hlavními akcionáři je Šumperk a další města a obce v okrese. Dodává vodu pro tisícovky domácností.



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
TV Morava