Žádný holubí dům. Město vyhlašuje válku opeřencům

ŠUMPERK – Šumperská radnice plánuje omezit počet divoce žijících holubů ve městě. Učinit tak chce pomocí odborné firmy, která bude opeřence odchytávat. Projekt se v současné době připravuje, začít má letos.

„Odborná firma mapuje terén, kde by k odchytu ptáků mělo dojít. Označení holubi – například ti s kroužkováním, budou vypuštěni zpět a neoznačení humánně utraceni,“ uvedla Soňa Singerová, mluvčí šumperské radnice. 

Přemnožení ptáci způsobují škody na památkách, na velký počet opeřenců v ulicích si stěžovali také obyvatelé města. S hejny holubů mají problém i jiná města v Česku. Někde kromě odchytu ptáků přistoupili také k legislativní úpravě – zákazu jejich krmení. Právě přikrmování ptáků vede podle ornitologů k jejich nekontrolovatelnému množení. „Podobnou vyhlášku, která by zakazovala krmení divokých holubů, město nepřipravuje,“ dodala Singerová.

Virtuální papoušci nevadí

Ve stejné době, kdy radnice připravuje likvidaci přemnožených holubů, probíhá na Hlavní třídě v Šumperku výstava Ptačí svět Kolumbie. Prezentovaným papouškům však nemají šumperští holubi co závidět – ptáci z Jižní Ameriky jsou zvěčněni na fotopapír a ožívají pouze prostřednictvím mobilní aplikace Artivive, která divákům po naskenování QR kódu zpřístupní další informace o biologii exotického ptactva. Výstava je k vidění do 14. ledna.




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
TV Morava