Libina dobrovolně vrátí milióny státu. Hanušovice taky

LIBINA, HANUŠOVICE – Realizace projektu sociálních bytů má v Libině trpkou příchuť. Obec sice na projekt dostala jedenáctimiliónovou dotaci, tu se teď ale rozhodla vrátit. Nepodařilo se jí totiž sehnat dost zájemců o byty, kteří by odpovídali zpřísněným podmínkám dotačního programu.

Do Libiny dotační miliony nakonec nedorazí. Foto: archiv

„Příprava a realizace projektu sociálních bytů probíhala v Libině několik let. Zpočátku jsme měli o byty kolem třiceti zájemců, což dotační podmínky splňovalo. Stát ale později dotační pravidla změnil a rázem se počet relevantních zájemců o byty drasticky zmenšil,“ vysvětluje Aleš Skála, starosta Libiny.  

Řada lidí tak z projektu couvla. Po vrácení dotace chce obec rozdělovat byty podle podobných pravidel, jakými se řídí v případě běžných pronájmů.

„Když dotaci vrátíme, budeme si moci nastavit vlastní podmínky, které pro udělení bytů budeme požadovat. A obecní rozpočet na tom není tak špatně, aby vrácení dotace neustál,“ věří Skála.

Peníze vrací i Hanušovice

Také Hanušovice se rozhodly, že dotaci na vybudování sociálních bytů vrátí. „Myslím, že tak jak je dotace navržena, je z dlouhodobého hlediska neudržitelná a vytvářela by další sociální napětí v našem městě. Chtěli bychom sami rozhodnout o tom, komu naše byty pronajmeme. Budou to především pracující lidé, mladé rodiny, senioři, ale třeba i sociálně slabší lidé, kteří se aktivně zapojují do pracovního procesu,“ vysvětluje Marek Kostka, starosta Hanušovic.

V pivovarském městě má i bez dotace vzniknout deset bytů hrazených přímo z obecních peněz.



INZERCE
Hella Mohelnice Hella Mohelnice

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Agent Real
INZERCE
Ostrov Realit