Palírny zahájily sezónu. Bude netypická, hlásí

OKRES – Palírny po celém šumperském okrese zahájily sezónu. Do hromadného pálení už teď přijímají jablka a hrušky. A shodují se na tom, že letošní rok bude, co se slivovice týče, jiný než ostatní.

Švestková slivovice bude letos vzácností. foto: red

„Určitě bude málo hrušek. Naopak s jablky to vypadá velmi dobře. Do množství a kvality ovoce se promítlo netypicky studené jaro, kdy včely raně kvetoucí stromy nestihly opylovat,“ uvedl Radek Stloukal z palírny v Libině. 

Na Zábřežsku nejsou švestky, na Hanušovicku se jich urodilo dost

Letošní výkyvy počasí zapříčinily, že pálenka může být v každé části regionu jiná – zatímco na Zábřežsku hlásí slabou úrodu švestek, na Hanušovicku je prý peckovic dostatek. Situace se podle ovocnářů i palírníků liší vesnice od vesnice.

„Švestky letos pálit nebudu, na stromech není skoro nic. Co se ale letos hodně urodilo, jsou mirabelky,“ dodává Petr Sohr ze Zábřeha.

V Bludově pálí i moštují

"Sezónu jsme zahájili už koncem července. Pálíme převážně třešně, meruňky a loňské kvasy. Teď pomalu začnou hrušky a ranné švestky," uvedl majitel palírny v Bludově Josef Ťulpík a doplnil, že nově poskytují službu přijímání ovoce do společných kvasů.  

Palírna v Bludově od příštího týdne zahájí pro zájemce také moštování jablek.




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
TV Morava