GRATULUJEME! Ladislav Pliska je nejlepší z nejlepších. Honosí se titulem mistra světa

ŠUMPERK – Ladislav Pliska se může honosit titulem mistra světa! V historii vzpěračského oddílu ze Šumperka je to poprvé, kdy se podařilo získat zlatou medaili z nejvrcholnější akce.

Ladislav Pliska ze Šumperka je novopečeným šampiónem mistrovství světa veteránského vzpírání. Foto: -mum-

Rozšíření nemoci Covid-19 zasáhlo celý svět. Ovlivnilo snad všechny aspekty našich životů. Omezilo aktivity včetně sportu, a to i na nejvyšší úrovni. Mezinárodní svaz veteránského vzpírání se přesto rozhodl, že šampionát uspořádá. Jen „trochu“ jinak – virtuálně a distanční formou. 

Soutěžící byli kvůli odlišným časovým pásmům rozděleni do třech paralelně probíhajících skupin na Evropu, Ameriku a Asii. Soutěžilo se pomocí živého videopřenosu přenášeného přes internetovou platformu Zoom. Zkušený Čech našel útočiště v hale Baníku Meziboří a spadal do věkové kategorie M60 a váhové skupiny do 109 kg. 

Komplikace kvůli závadě při přenosu

Samotné mistrovství bylo hodně nevšední. „Na místě nás čekali pořadatelé a na monitorech počítačů také soupeři a rozhodčí. I přes přátelskou atmosféru to byl opravdu divný pocit, že v celé hale byl jediný závodník,“ popisoval trenér Tomáš Pliska. „Na displejích se postupně objevovali ostatní soutěžící a konečně přišla řada i na Laďovu premiéru v trhu. Nižší základ na 65 kilogramech jsme zvolili proto, že na takto velkých závodech není v úvodu sázka na jistotu vůbec na škodu. Naopak,“ vysvětloval kouč. 

Šumperský závodník se postavil na soutěžní prkno, podíval se do kamery k rozhodčím vzdáleným stovky kilometrů a činku bez zaváhání vzepřel nad hlavu. „Všem se nám ulevilo, ale bohužel ne nadlouho. Rozhodčí nás totiž takřka vzápětí informovali, že došlo k závadě při přenosu a že všechno neviděli tak, jak bylo potřeba. Proto pokus neoznačili za platný. To situaci hodně zkomplikovalo. Museli jsme se rozhodnout, jestli opakovat volbu na jistotu, nebo riskovat a naložit větší porci? Nakonec šel na jistotu, a ještě jednou trhnul 65 kg, čímž si konečně zajistil platný výkon v trhu. Neuznaným pokusem jsme ale na soupeře ztráceli, a tak na závěr padla volba na rovných 75 kg,“ popisoval Pliska mladší. 

Po dvou dnech čekání: Je to tam!

Jelikož vzpěrač ze Šumperka ani napotřetí nezaváhal, před nadhozem mohl být daleko klidnější. Zároveň bylo jasné, že je potřeba dát nad hlavu doslova, co se dá.

„Základních 90 kilo bylo bez problémů. Abychom rozumně využili dva zbývající pokusy, určili jsme za další váhu 101 kg. I tentokrát nadhoz skončil v napnutých rukou a pokus byl uznán. Na finálních 106 kilogramech už se projevila tréninková omezení a zároveň nezvyk na větší váhy, se kterými se v domácích podmínkách moc trénovat nedá. Všichni v hale jsme se snažili Laďu podpořit a on snad i díky tomu zabral tak, jak jen mohl. Činku se podařilo dostat nejdříve na ramena a po pár nadechnutích i nad hlavu. Bohužel došlo k chybě v technice a rozhodčí byli nekompromisní,“ vrátil se do víru dění Tomáš Pliska.

„Poté nastala na psychiku nejtěžší část soutěže - čekání na výsledky. V naší evropské skupině to bylo jasné hned, ve své kategorii byl Laďa nejlepší. Ale co ve zbývajících dvou? Oficiální výsledky se zveřejnily až za dva dny. Přečetli jsme si to raději několikrát, abychom měli jistotu. Šumperský závodník Ladislav Pliska je mistrem světa!“ 



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
TV Morava