Po mistrovství Evropy na Zlatou tretru! Orientační běžec Vojtěch Král kušoval do řemesla profesionálním atletům

ŠVÝCARSKO – Test formy, útok na medaili, boj o nominaci na domácí mistrovství světa... Zatímco ambice v týmu orientačních běžců se různily, situace byla pro všechny stejně nevšední. Jednalo se o první mezinárodní závody po více než roce a půl!

Vojtěch Král při závodě evropského šampionátu ve Švýcarsku. Foto: FB

Bez medailové úrody

Medailovou úrodu nesklidili. Čeští reprezentanti v orientačním běhu se na čistě sprintovém mistrovství Evropy na stupně vítězů nevyškrábali, ač k tomu neměli daleko. K cenným kovům se přiblížili na nejmenší vzdálenost v úvodní štafetě. 

„Těším se moc. Ta prodleva je už velká,“ nezastírala před cestou do Švýcarska Tereza Janošíková ze Šumperka. „I když to někteří mohou nazvat přípravou na světový šampionát, já to beru jako velkou věc. Stále je to mistrovství Evropy, které se počítá,“ dodala reprezentantka, která na klubové úrovni hájí barvy Severky Šumperk.

„Závodění je důvod, proč orientační běh dělám. Ale po tak dlouhé pauze si samozřejmě uvědomuji, že to nebude lehké,“ navázal na svoji šumperskou kolegyni Vojtěch Král. 

„Bramborové“ kvarteto

Oba byli součástí kvarteta, které dotvořili do finální podoby Jana Knapová a Miloš Nikodým. Ve štafetovém dolování připadla Čechům další „brambora“ vykopaná na vrcholné akci. Jako by jim někdo velkou čtyřku přišil na dresy, v soupeření smíšených výběrů skončili bramboroví potřetí za sebou. 

České stálice a velké opory národního družstva nechyběly ani ve finále vyřazovacího sprintu. Znovu se to obešlo bez vysněného cinkání. Vojtěch Král si zajistil páté místo, Tereza Janošíková byla mezi ženami šestá. V nevlídném počasí se museli popasovat nejen s těžkou konkurencí, ale i s deštivým počasím a po fyzické stránce hodně náročnou výzvou. 

Covid, covid, covid…

Covid. Pořadatelé vydali hned tři verze covidového bulletinu. Obsah toho finálního? PCR testy, roušky, virtuální bublina, online mítinky trenérů, žádné objímání, a hlavně arény bez diváků. Což je zrovna při sprintech, které mají přilákat diváckou pozornost, značný paradox. „Příprava akce stála realizační tým mnohem víc energie než obvykle, ale jsme rádi a vážíme si toho, že se Evropa vůbec uspořádala. Dělali jsme maximum, aby všechno s covidem spojené šlo mimo naše svěřence, a ti se mohli soustředit pouze na samotné závody,“ popisoval šéftrenér Jan Šedivý.

Šampionát ve švýcarském Neuchatelu vyvrcholil závěrečným sprintem jednotlivců. Janošíková si na trati počínala vyrovnaně, ale na nejlepší že postupem času trochu ztrácela. Nakonec z toho byla slušná dvanáctá pozice se ztrátou jedné minuty a devatenácti vteřin na zlatou Švédku Tove Alexanderssonovou. Anna Štičková ze Severky figurovala na 71. pozici.

Švédského vítěze mělo také mužské zápolení. Stal se jím Emil Svensk. „Šumperák“ Král v první polovině chyboval a na mezičase se topil v podpalubí mezi poraženými. Jeho manko narostlo až na pětatřicet sekund. Zbytkem závodu ovšem proletěl na úrovni medailistů, což mu vyneslo finální deváté místo. Marek Minář z Horních Studének přeťal cílovou čáru jako čtyřiašedesátý.   

Ze Švýcarska do Ostravy. Na Zlatou tretru!

Vojtěch Král se v posledních dnech nenudil. Po návratu ze Švýcarska se jako specialista na orientační běh představil v Ostravě na ryze atletické Zlaté tretře! „Jistojistě to bude nezapomenutelný zážitek. Po boku nebo spíš daleko za zády všech,“ nedělal si přílišné naděje na dobré umístění šumperský rodák před odjezdem do Vítkovic. Běžecký závod na tři kilometry dokončil v čase 8:20.61 jako osmý v pořadí. Vítězný rychlík Joshua Cheptegei z Ugandy potřeboval na zdolání stejně dlouhé trati 7 minut a 33 vteřin.







INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
TV Morava