Šampióni, heja hej! Otec a syn se po sobě s chutí opičili, oba si přivlastnili mistrovský titul

NOVÝ HROZENKOV – Ve svých věkových a váhových kategoriích nenašli přemožitele. Znamenalo to jednoduché resumé: Tomáš a Ladislav Pliskové se stali novopečenými veteránskými mistry republiky ve vzpírání!

Ladislav Pliska to dokázal. Ale že to byly nervy… Foto: red

Druhý jmenovaný se na akci poctivě připravoval a mino jiné ji bral jako přípravný a kontrolní závod před srpnovým světovým šampionátem v Polsku. Už při pohledu do startovní listiny bylo jasné, že získat titul by nemělo být až tak složité. Šumperský vzpěrač měl ale vyšší cíle – chtěl triumfovat mezi svými vrstevníky bez rozdílu tělesné váhy.  

V trhu při třetím pokusu zariskoval a dobře udělal, protože pokořil 81 kilogramů. Útok za absolutním prvenstvím mu komplikoval soupeř z Rotavy, na nějž po úvodní disciplíně několik bodů ztrácel.

Drama jako hrom

Velké drama vygradovalo až ve třetí „rundě“. Aby z toho bylo tuplované zlato, v nadhozu potřeboval dostat nad hlavu 107 kg. Už jen to, aby činku dopravil na ramena, jej stálo hodně sil. V dalším nelehkém snažení se mohl opřít o hlasitou podporu diváků. Ti Ladislava Plisku nenechali ve štychu, a i když to bylo velmi těsné, povedlo se! Navíc s puncem nových českých rekordů a speciálním oceněním Zlatá činka, kterou získal za loňské úspěchy v zahraničních soutěžích.

Když se synátor potatí

Syn Tomáš nechtěl zůstat pozadu. O den později zdolal v trhu 97 kilogramů. „Pokusy okolo stovky se mi bohužel moc nedaří a jinak tomu nebylo ani tentokrát. V nadhozu mě trochu dostihly zdravotní komplikace. Protože jsem se už při rozcvičení necítil dobře kvůli nepříjemnému nachlazení, zvolil jsem jízdu na jistotu,“ prozradil Pliska „junior“.

Chybějící síly nejvíce postrádal při třetím pokusu na 127 kilogramech. „Z toho, že se mi činku nepodařilo dostat ani na ramena, jsem byl docela zklamaný. Ale jen do té chvíle, než jsem stál na stupních vítězů a na krku měl zlatou medaili za první místo. Výkon na to stačil, ale ambice byly samozřejmě větší. Ne vždy se zadaří. Je to sport.“

Do pozlacené stanice dokráčel i Pliska „junior“. Foto: red 




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
TV Morava