Do Velké Bystřice se sjede republiková špička cyklotrialu. Sportovní podívaná bude stát za to

První červnový víkend proběhne ve Velké Bystřici nedaleko Olomouce Mistrovství republiky a Český pohár v UCI cyklotrialu pod hlavičkou Českého svazu cyklistiky. V sobotu 3. června se pořadatelé z domácího Biketrial klubu Olomouc zaměří na domácí mistrák. Neděle bude patřit výhradně Českému poháru, který je v mládežnických kategoriích označován jako YOUTH GAMES.

Principem cyklotrialu je překonávat na speciálním kole bez sedátka různorodé překážky. Foto: Ota Blahoušek

Biketrial má v Olomouci tradici již od roku 1984, kdy zde vznikl oddíl trialu. Za uplynulých téměř čtyřicet let se mohou místní závodnice a závodníci pochlubit mnoha mezinárodními i domácímu úspěchy. Naposledy se zaskvěl Tomáš Vepřek na UCI mistrovství světa 2021, kde v kategorii junior získal titul vicemistra světa.

Letos by měl Tomáš na MČR obhajovat mistrovský titul v kategorii ELITE 26". Společně s ním pak je úřadujícím českým šampionem i Josef Buriánek v kategorii Poussin.

Boj o mistrovství světa

Červnových závodů ve Velké Bystřici by se měla zúčastnit i největší česká hvězda Vašek Kolář z Blanska, který je v příbuzném BIU biketrialu mnohonásobným mistrem světa. Oba dva soutěžní dny jsou navíc zahrnuty jako nominační podnik pro výběr reprezentace na letošní mistrovství světa, které se koná pro elitní kategorie ve Skotsku a pro mládež pak ve Španělsku.

Závody jsou otevřeny i příchozím, kteří mají zájem si cyklotrial vyzkoušet v tzv. OPEN kategoriích. Podrobné informace obdrží při registraci.

"Principem cyklotrialu je překonávat na speciálním kole bez sedátka různorodé překážky v několika oddělených sekcích s minimálním počtem šlápnutí nohou na zem. Závodit se tak bude jak v přírodním areálu Skalka, tak na Zámeckém náměstí," popsal za pořadatele Jakub Valenta, předseda olomouckého klubu. Valenta zároveň dodal, že diváci i závodníci se mohou po celý víkend  těšit na pořádnou porci adrenalinu, zábavy a také občerstvení.

MOTTO: Trial, resp. cyklotrial je vedle bikrosu základní cyklistickou disciplínou, kterou by měl projít každý, kdo to s cyklistikou myslí vážně!



Závodů se zúčastní i hvězdný Vašek Kolář z Blanska.





INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
TV Morava