Je to tam! David Jílek vydřel místo na mistrovství světa v extrémním triatlonu

SLOVENSKO - Je to nejtěžší závod ze světové série extrémních triatlonů na dlouhých tratích. Nejprve 3,8 km plavání, potom 185 km cyklistiky a na závěr 42 km horského maratonu. V Národním parku Malá Fatra v okolí Terchové se nebál velkého dobrodružství ani David Jílek ze Zábřehu. V případě vítězství by automaticky získal pozici pro start na mistrovství světa s názvem Norseman.

Zábřežský univerzál strávil na trati přes čtrnáct hodin. Foto: DJ

Závod Xtreme Jánošík startuje úvodní disciplínou přesně o půlnoci. I když zábřežský rodák plaval v Oravské přehradě v neoprenových ponožkách a čepici, což je pomalejší varianta, z vody vylézal na první místě. Na břehu se objevil za jednu hodinu a devět minut.

Cyklistické převýšení čítalo 2600 metrů. Jílka ve tři hodiny ráno postihla menší krize, která pramenila zejména z důvodu velké zimy. Byl tak vymrzlý, že si nebyl schopen navléct ani rukavice. Ty mu musel nasadit až jeho support. I tak navyšoval náskok na druhého Tibora Szabo až na dvacet minut.

Obrovská dřina

Náročný maraton začínal brutálním stoupáním hned po prvním kilometru běhu. Závodníci se tak ujistili, že avizované převýšení 3200 metrů skutečně nastoupají, a že celá finální část bude hodně dlouhá a nemilosrdná. „Pasáž od pětadvacátého kilometru přes Jánošikové diery Rozsutec a Stoh s námi musel povinně běžet někdo z naší podpory. Byla z celého závodu nejkrásnější a nepopsatelná,“ konstatoval Jílek. „Je potřeba to zažít na vlastní kůži. Těžko se to popisuje slovy,“ dodal.

Ačkoliv se ve Velkém Rozsutci jeho trhák zmenšil díky menšímu „zakufrování“ na pět minut z původních dvaceti, o prvenství a vstupenku na světový šampionát se připravit nenechal. Za vším stála obrovská dřina trvající čtrnáct a půl hodiny.




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
TV Morava