Reprezentantka Peterková si dál plní gymnastické sny. Čeká ji nová výzva

ZÁBŘEH – Gymnastka Klára Peterková ze Zábřeha se posouvá do dalšího levelu a plní si své sny. Poslední sezónu v juniorské kategorii si užívala, co to šlo. V reprezentačním dresu zářila na prestižních mezinárodních závodech.

Klára Peterková na závodě olympijských nadějí v Brně. Foto: rej

V náročném sportovním odvětví neprorazí ani zdaleka každý. Bývalá členka GK Šumperk patří mezi cílevědomé bojovnice, které jdou všemu naproti. Nerozpakovala se opustit „domácí půdu“ a ve snaze dále se výkonnostně posouvat se přesunula do vyhlášeného brněnského centra, kde může využívat speciálních tréninkových podmínek. 

Vytoužené místo v A-týmu

V nominačním klání usilovala po boku kvalitních soupeřek o zařazení do reprezentačního výběru, který měl hájit barvy rodné vlasti v mezinárodním měření sil s názvem Olympic Hope´s Cup. Příprava a vyšší obtížnost na přeskoku i na bradlech jí přinesly zasloužené ovoce. Vysloužila si nejen 47,9 bodů a stříbrnou medaili, ale i vytoužené místo v A-týmu.

V Brně byla součástí akce, kterou orámcovaly zdařilé výkony gymnastek a gymnastů z Lucemburska, Maďarska, Polska, Slovinska či Slovenska. Česká děvčata po kvalitní přípravě obsadila hned dva medailové posty, přičemž Peterková přispěla k triumfu úspěšnějšího áčka, které skončilo druhé. 

Sláva na předměstí Paříže

Následující den patřil finálovým konfrontacím na jednotlivých nářadích. Vždy se týkalo jen osmi nejlepších. Peterková se druhým nejbohatším bodovým ziskem procvičila mezi elitu na prostných. Protože se v očekávaném dramatu začínalo nanovo, neodpouštěla se sebemenší chyba. Konečné páté místo pro ni bylo trochu zklamáním, na druhou stranu i cennou zkušeností.

Národní výběr juniorek nechyběl ani na 25. ročníku tradičního podniku ve Francii. Sláva na předměstí Paříže je výjimečná proto, že se kompletně celá odehrává na pódiu. Většinou takové zázemí bývá znakem velkých soutěží žen a mužů. Delegace z Itálie, Nizozemska, Kanady, Německa, Belgie, Rumunska, Švýcarska a Francie slibovaly špičkovou konkurenci i podívanou. 

Kláře se dařilo hlavně na bradlech, kde dosáhla na třináctou nejvyšší známku. V celkovém součtu se zařadila na 34. příčku. Její týmová kolegyně Sára Procházková byla pětatřicátá, třetí do party Lucie Maříková dvaačtyřicátá.

Bramborová medaile v lize

V lize družstev si Peterková navlékla dres extraligového Prostějova. I když se hanácký klub musel popasovat s některými zdravotními komplikacemi způsobené covidem, jeho reprezentantky dokázaly odvézt „pytel plný brambor“ spojený se čtvrtou příčkou. Pro bývalou šumperskou gymnastku pocházející ze Zábřeha to byl poslední závod před další výzvou v podobě náročného přesunu do ženské kategorie. Ta je pravidly stanovena pro věkovou hranici od patnácti let. 




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
TV Morava