Ladislav Pliska zkompletoval zlatý hattrick, stal se potřetí mistrem! Správnou hymnu si vyslechl až napodruhé

NIZOZEMÍ, ŠUMPERK – Vyhrál, co se dalo. Mistrovství republiky, mistrovství světa a naposledy i mistrovství Evropy. Šumperský vzpěrač Ladislav Pliska zkompletoval zlatý veteránský hattrick na holandském území.

Ladislav Pliska ze Šumperka se stal světovým šampiónem ve věkové skupině M60. Foto: Rej

„Aniž bych jakkoliv přehánět, je to neuvěřitelná bilance. Zvlášť když k tomu přidáme třešničku na dortu v podobě dalšího triumfu, ke kterému přispěl v týmové soutěži v dresu Holešova. Přesněji by to musel prověřit statistik na Českém svazu, ale myslím si, že počet vzpěračů, kteří dokázali zkompletovat výčet takových úspěchů během jednoho roku, by se dal téměř jistě spočítat na prstech jedné ruky,“ smeknul pomyslný klobouk Pliskův syn Tomáš, jedna z nejdůležitějších postav oddílu ze Šumperka. 

Rozhodčí nikoho nešetřili

Evropská elita si to rozdala ve městě Alkmaar. „Doslova nám vyrazila dech dostupná sportoviště, mezi které patřily rychlobruslařská dráha, gymnastická hala, hala s trampolínami nebo zimní stadión,“ uznale pokyvoval hlavou Pliska „junior“. „Protože se jednalo o významnou mezinárodní akci, provázela ji velká přísnost ze strany rozhodčích. Soudcovali opravdu hodně nekompromisně. Přibližně čtvrtina soutěžních pokusů nebyla uznána a na mnoha dalších našli vady v provedení. I proto bylo jasné, že nemá smysl se hned prvními pokusy blížit hraničním vahám. Spíše naopak.“

Výsledek lepší než předvedený výkon

S aktuálním světovým šampiónem ve věkové skupině M60 cloumala nemalá nervozita. Mimo jiné souvisela s přechodem do kategorie 109 kg plus, což se později ukázalo jako důležité. I když zaostal za svými plány (85 + 115 kg), cestu za titulem mu výrazně usnadnila chybějící konkurence. „K tomu, aby splnil svůj výkonnostní cíl stanovený pro Holandsko, mu nějaké nazvedané a trhnuté kilogramy scházely. Kdo by ale nechtěl dostat na krk krásnou zlatou medaili a mít možnost vyslechnout si tóny české hymny? Ty se kvůli omylu pořadatelů ozvaly až na druhý pokus. V jeho tváři sice byly vidět stopy zklamání, protože chtěl předvést lepší výkony. Na druhou stranu mohl být spokojený s výsledkem. Na okamžik, kdy stál na stupni vítězů při příležitosti tak velké mezinárodní akce, rozhodně nikdy nezapomene,“ řekl Tomáš Pliska.

LADISLAV PLISKA NA MISTROVSTVÍ EVROPY

TRH: 70 kg (x), 70 kg, 78 kg (x)

NADHOZ: 95 kg, 105 kg, 109 kg (x)



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
TV Morava