Šéf Horské výzvy: Naším hnacím motorem je skvělá atmosféra

ŠUMPERK - Naprosto unikátním stylem vstoupila populární kombinace horských běhů a trekingu do své druhé dekády. Pořadatelé uplynulé dva ročníky narušené vládními restrikcemi spojili v jeden, aby stále dokázali veřejnost motivovat k pohybu a sportovnímu snažení. Nadšení běžci, mezi nimiž byl citelný věkový i fyzický rozdíl, jen potvrdili, že hlavní myšlenku – překonat vlastní výzvy - nemůže zastavit ani celosvětová pandemie.

Horská výzva přináší účastníkům radost z překonávání bolesti, vlastních limitů i překážek. Foto: Patrik Pátek

„Měl bych velkou radost, kdybych věděl, že příští rok už pojedeme zase naplno a bez jakýchkoliv omezení navážeme na sérii přede dvěma lety, kdy jsme si všeho užívali do sytosti v největších horách Česka a měli jsme velkolepé plány sérii rozšířit. Jsme ale stále pozitivně naladěný tým lidí, který věří v lepší zítřky, a tak jsme zůstali alespoň u okleštěné verze,“ rozpovídal se Pavel Zitta. „Nevzdali jsme to. Naším hnacím motorem je skvělá atmosféra, kterou nám účastníci pomáhali pravidelně vytvářet. Patří jim za to obrovský dík,“ dodal ředitel Horské výzvy.

Plány naboural covid

Bývalý profesionální cyklista ze Zábřeha se se svým nevšedním projektem chystal v roce 2020 oslavit kulaté jubileum. Organizátoři plánovali „zprovoznit“ zastávku na Vysočině a mít šestidílnou tour s bonusovým vyvrcholením na Pálavě. Situaci jim narušily vládní epidemiologické zákazy. Letošní jedenáctý ročník byl co do celkového hodnocení výsledkem dvouletého snažení. Běžci brali stejně jako loni body za účast na závodech v Jeseníkách a Beskydech, v součtu tedy ze čtyř setkání.

„Dané lokality a destinace jsme volili proto, že se těšily největší oblibě. Nesmírně si vážím těch, co za námi cestovali mnohdy i přes celou republiku. A nebylo jich málo,“ uznale pokyvoval hlavou Zitta. „Je fantastické, jak pestré bývá startovní pole. Celou dobu jsme sledovali urputné boje a překonávání bolesti, vlastních limitů i překážek. Scházeli se lidé, kteří se spolu uměli bavit a smát. Lidé, pro něž je pohyb v přírodě možností, jak se odreagovat od každodenního stresu a starostí, které nám nelehká doba přináší. Každý zaslouží uznání. Je radost být součástí takové báječné společnosti,“ pochvaloval si Pavel Brýdl, ambasador seriálu a sám česká legenda skyrunningu.

Nemyslí se jen na závodění

Horská výzva není jen o dosažených časech a výkonech. Každoročně pomáhá jednotlivcům, co si v životě prochází těžkými zdravotními trablemi. Polovina startovného z doprovodného pochodu s Mixitkou automaticky míří k vybrané dívce či chlapci. V Beskydech se šlo pro Verunku Fojtíkovou, která si jako nadějná lyžařka po pádu poranila míchu. V Jeseníkách pro Lukáška Bílého, jenž už jedenáct let bojuje s následky svého předčasného narození. 

Snaha pořadatelského seskupení pro rok 2022 bude směřovat k tomu, aby se oblíbenému seriálu vrátila podoba, jakou měl před covidem. „Během podzimu chceme veškeré náležitosti doladit tak, abychom mohli všechny termíny ohlásit do Vánoc,“ sliboval před několika dny Pavel Zitta. 



INZERCE
Hella Mohelnice Hella Mohelnice

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Agent Real
INZERCE
Ostrov Realit