Fyzika doma? Za krátké video mohou děti vyhrát 200 tisíc korun

KRAJ - Vezmi mobil, natoč zajímavý pokus z fyziky a vyhraj 200 tisíc pro svoji školu. Atraktivní soutěž láká žáky základních a středních škol na objevování krásy a tajemství fyziky zábavnou interaktivní formou. V předchozích ročnících byli nejúspěšnějšími fyziky-režiséry žáci a studenti škol z Olomouckého kraje.

"Školy jsou zavřené už několik měsíců a děti je stále těžší motivovat. Celostátní soutěž Vím proč pomáhá učitelům nadchnout své studenty pro fyziku. Děti si jejím prostřednictvím nachystají a natočí vlastní fyzikální pokusy a následně je svým vrstevníkům vysvětlí," představuje projekt Vladislav Sobol, mluvčí ČEZ, které akci organizují. 

Formát „učení se učením druhých“ patří v pedagogice mezi nejefektivnější, navíc natáčení videí je dětem blízké. Díky tomu také mohou objevit zábavnou tvář fyziky. Motivovat děti k vyrábění naučných videí během období zavřených škol se dařilo i loni, kdy navzdory epidemii poslaly téměř 70 natočených pokusů.

Speciální kategorie se zaměří na obnovitelné zdroje

Krátká videa s natočenými pokusy mohou jednotlivci či týmy vkládat na webový portál www.vimproc.cz až do 31. května. Odborná porota všechna videa vyhodnotí a v červnu vyhlásí vítěze. Stejně jako v minulých letech čeká autory dvou nejpovedenějších videí šek od Nadace ČEZ na 200 tisíc korun pro jejich školu. První tři týmy z každé kategorie (základní a střední škola) navíc získají poukázky na on-line nákupy v hodnotě deseti, pěti a tří tisíc korun pro každého člena natáčecího štábu.

Letošní ročník „Vím proč“ má opět jednu speciální kategorii: zatímco loni to byla jaderná energie, letos je věnovaná obnovitelným zdrojům. Ti, kdo se rozhodnou natočit pokus s jejich využitím, tak automaticky soutěží také o 26800mAh powerbanku Viking se solárním panelem. Symbolizuje obnovitelný zdroj, který chce ČEZ do budoucna nejvíce rozvíjet.



INZERCE
Hella Mohelnice Hella Mohelnice

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Agent Real
INZERCE
Ostrov Realit