Houbař našel bronzový meč. Zbraň je stará přes 3300 let

JESENÍKY - Nedávný nález bronzového meče v lese v Jeseníkách nejspíš změní pohled na historii regionu. Několik analýz potvrdilo, že je více než 3300 let starý. Teď dostali archeologové i výsledky poslední expertízy.

Raritní meč bude v dohledné době vystaven pro veřejnost. Ilustrační foto: -red-

"Po dešti jsem se vydal na houby. Jak jsem šel, tak jsem v kamenitém terénu viděl vyčnívající kus nějakého kovu, do kterého jsem kopnul. Později jsem zjistil, že je to čepel, kus meče," vzpomíná na objevení meče Roman Novák. "Po chvíli jsem se tam vrátil a ještě jsem v hrabance našel bronzovou sekyru. Ani minutu jsem neuvažoval, že bych to dal na černý trh," dodává s tím, že zkontaktoval archeology. Ti meč poslali na expertízy.

Rentgen odhalil množství bublinek

Archeologové Slezského zemského muzea v Opavě zjistili, že zbraň náleží k mečům s osmidílnou osmihrannou rukojetí. V našem regionu je to teprve druhý nález tohoto typu.

Experti odhalili složení meče a provedli i speciální rentgen. "U takových věcí, celkem drahých na svou dobu, se snažili o to, aby to bylo co nejlepší a nejkvalitnější, ale tohle odlití bylo nekvalitní, protože pod rentgenem se ukázalo velké množství bublinek. Spíš šlo o symbolickou zbraň," popsal vedoucí opavských archeologů Jiří Juchelka.

O výši nálezného rozhodnou krajští úředníci

Čerstvě získali archeologové výsledky poslední analýzy a to konkrétně půdy. Potvrdily, že meč skutečně pochází z místa nálezu. Zde bude nadále probíhat další průzkum okolí. O jakou lokalitu jde přesně ale s ohledem na pravidla vědci neupřesnili.

Raritní meč by měl být v dohledné době vystaven. Zda dostane Roman Novák za nalezené předměty nálezné, rozhodne Olomoucký kraj.



INZERCE
Hella Mohelnice Hella Mohelnice

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Agent Real
INZERCE
Ostrov Realit